A Te gyereked ismeri a Neocube-ot? Vigyázz, mert veszélyes! Nekünk szerencsénk volt…

Ezt a bejegyzést azért írtam, mert lehet hogy Neked,
gyerekednek, vagy unokádnak van ilyen játéka,
de ugyanúgy mint ahogy bennünk sem, benned sem merül fel
egy népszerű és remek kikapcsolódást nyújtó játék kapcsán a veszély-érzet, és
úgy találtam, hogy a forgalmazó nem hívja fel erre a veszélyre kellő képpen a figyelmet.

……………………………………..

neocube-alpha-216db-osKérlek, olvasd el ezt a bejegyzést.  Soha nem küldök tovább körleveleket, fenyegető e-maileket, de ez a eset velünk történt meg néhány napja.  Ha úgy gondolod, hogy másokat is érdekelhet, oszd meg ismerőseiddel!

A NEOCUBE VESZÉLYES IS LEHET!

A történetünk legeleje tavasszal kezdődött, amikor a párom egy ilyen Neocube játékot kapott születésnapjára.  Azóta együtt játszottunk vele, remek dolgokat építettünk, alkottunk.  Panna is szívesen játszott vele, ügyesen alakította a golyókat különféle formára, “rajzolt a lépcsőfeljáró fém oszlopára virágot, pillangót a golyókkal, de volt, hogy a hűtőre tett ki egy-egy rejzot az apró mágnesekkel.  (Az erős mágnesességgel rendelkező golyók átmérője kb. 3-4 mm)

magicube-1

Nem is gondoltunk bele abba, milyen veszélyes játékot adtunk a saját gyerekünk kezébe.  

Július 23-án dél körül telefonált a férjem a munkahelyemre, hogy Panna erős hasfájásra panaszkodik, de mivel a reggeli meleg pogácsa után nem nagyon ivott, így nem tulajdonítottunk neki nagy jelentőséget.  (Saját bevallása szerint a mellékhelyiséget nagyobb dologra kb. két napja használta.)  Koradélutánra el is múlt a hasfájás, majd mire fél 6 körül hazaértem összegörnyedve feküdt a szobájában.

Gondoltam ennek fele sem tréfa, irány az orvos, hiszen jön a hét vége, és egyébként sem fest valami jól Panna.  A doktorbácsi vakbélgyulladás gyanújával a Heim Pál kórházba küldött, ahol röpke 3/4 óra várakozás után szintén vakbélgyulladás gyanúját állapították meg, de mivel nem ők az ügyeletes sebészet, továbbküldtek a Tűzoltó utcai Gyerekklinika sebészeti ügyeletére.  Pannának ekkor nagy baja nem volt, azaz hullámzóan panaszkodott hasfájásra, de nem folyamatosan.

A klinikán is vakbélgyulladásra utaló tüneteket állapítottak meg és hívták is be a második sebészt.  Pannának nem volt láza, hányingere, és a vérkép sem volt rossz, azonban a hasi tapintásos tünetek egyértelműen vakbélgyulladásra utaltak.   (Nem vagyok orvos, így azt megállapítani, hogy szükséges lett volna más vizsgálat-e vagy sem így utólag sem tudom eldönteni.)

Este 11 óra körül tolták be Pannát a műtőbe rutin vakbél-műtétre.  Azt mondták, kb. 45-50 perc az egész.   Éjfél után 20 perccel jött le a doktornő és egy kémcsőbe zárt 3 golyót mutatva kérdezte, ismerős-e az edény tartalma.   Hidegzuhanyként értek a látottak.

Elmondása szerint szerencsénk volt, mert a vakbél elkötése és mindenféle más rutin-vizsgálat elvégeztével az egyik csipeszt egyszercsak nem tudták kivenni Panna hasából, mert hozzátapadt az egyik golyóhoz.   Átnézték az egész vékonybelét és még kettőt találtak.  Ezt a hármat kivették, azonban a műtét utáni röntgen még 5 db-ot mutatott  (szerencsére azok egy helyen egybekapcsolódva voltak.).
A panaszokat tehát nem vakbélgyulladás, hanem a bélben különböző helyeken lévő mágnesek összekapcsolódása okozta.

Hagyomános játékot ha lenyel a gyerek, akkor nagy esélye, hogy végigmegy rajta különösebb gond nélkül. Ezeknél a mágneses golyóknál az a baj, hogy nagy távolságból is vonzák egymást, így akkor is összetapadhatnak, ha közöttük van a bél fala. Ezzel nagyon nagy fájdalmat, félreérthető tüneteket és akár bélelhalást is okozva.

Másnap reggel – hajnalban – Panna hősiesen saját lábon sétált ki pisilni és rohamosan javult az állapota a következő két napban. Hihetetlen, milyen gyorsan regenerálódik egy gyerek! 
Szombaton délelőtt készült még egy rötgen, s az is egymásba kapaszkodva mutatta az öt még bennmaradt mágnest.  A következő napokban – egészen szerdáig arra vártunk, hogy ez az öt golyó megmozduljon, és “természetes” úton távozzon.   Ez szerdán délután történt meg,  s ekkor tudtunk végleg fellélegezni.  Panna ekkor már szinte szaladt a kórház folyosóin, s egyre több labdát kapott a kórház bejáratánál lévő automatából (ez volt a csali, hiszen mozogni kellett).

Szerencsésnek tartom magunkat, hiszen a megfelő kórházban kötöttünk ki és szerencsénk volt akkor is, amikor a golyó a fém csipeszhez regadt.  Szerencse, hogy a műtét során meg nem talált golyók egyben voltak és a későbbiekben sem váltak szét, vagy kapcsolódtak össze.  Szerencse, hogy az eredetileg a beleket összetapasztó golyók nem tettek kárt semmiben.

A mai napig nem tudjuk mikor kerültek a golyók Panna szájába, hasába és ő sem emlékszik arra, hogy lenyelte volna (hiszek neki).  Mindenesetre a játékot jó időre száműztük az aktív játékok táborából

 

Egyébként a Tűzoltó utcai Gyerekklinikán a Pannát operáló sebész bemutata az esetet a kórház orvosainak, akik nagy része ismerte ezt a játékot, de ilyen helyzetben még nem találkoztak vele.   Volt olyan ismerősünk is, akinek a történetünk elmesélése után eszébe jutott, hogy ő már vett ki ilyen golyót a saját gyereke szájából. 

 

 

 

Ezt a bejegyzést azért írtam, mert lehet hogy Neked,
gyerekednek, vagy unokádnak van ilyen játéka,
de ugyanúgy mint ahogy bennünk sem, benned sem merül fel
egy népszerű és remek kikapcsolódást nyújtó játék kapcsán a veszély-érzet, és
úgy találtam, hogy a forgalmazó nem hívja fel erre a veszélyre kellő képpen a figyelmet.

Kérlek, ha apró mágneses játékokkal látsz gyereket játszani, jusson eszedbe a mágnesek “vonzó” tulajdonságára, és intsd óvatos játékra a gyerekeket, szülőket!    

:
M.I.Eszter
eszterkézimunka_logo

 

 

 

24 megjegyzés:

 1. Várszegi Viktória:

  Megkérdezhetem hogy Panna hány éves?

 2. M.I.Eszter:

  Panna 6,5 éves. Szeptemberben lesz elsős.

 3. silerika:

  Jaj! Aggódva olvastam soraidat! Jobbulást kívánok Pannának, puszit küldök a kis buksijára! :o) Ezt a ronda játékot meg tényleg száműzni kell!

 4. bruercsi:

  Huhh! Ez durva!! Nem is gondol az ember ilyesmire… Még jó, hogy megúsztátok! A vakbélgyulladást is ez okozta????
  Jobbulást kívánok Pankának!!!!

 5. Mező Imre:

  A játékot most eltettük egy időre.
  (amúgy nagyon jó játék, csak kis gyerekeknél veszélyes. Panna nem egy játékevős, max a cseresznyemag csúszik le véletlenül néha, és mégis. Észre se vette, azt mondja)

  Vakbélgyulladása nem volt, csak a beleit összecsípő golyók okozták ugyanazt a tüneteket.

  Szerencsére már jól van. A nevetés okoz még fájdalmakat.

  Mező Imre

 6. beo:

  szia

  így ismeretlenül is írok Neked, mert kaptam egy linket ide hozzád. Mi édesanyámnak vettünk egyet szülinapjára, de szigorúan nem gyerek játék. persze a kisfiamnak ( 1,5 éves) az a szíve vágya…

  ezek után méginkább kerülöm, hogy megkapja.

  köszönöm, hogy leírtad!

 7. juhizs:

  Hát, ez borzasztó, és egyben tényleg nagy szerencse, hogy így alakult végül.
  Nagyon jó, hogy megosztottad velünk.

 8. Edem:

  Fú, az ördögi játék, hogy magától mászott szegény Panna gyomrába…

  Félre ne érts, nem irígylem, ami történt, de miért is a játék a hibás? Ennyi erővel távirányító se legyen a lakásban, mert a gyerek véletlenül lenyeli belőle a ceruzaelemet.

 9. M.I.Eszter:

  Edem,

  Nem a játék a hibás, de veszélyesebb, mint amilyennek látszik. Legalábbis szerintem.

  Maga a játék remek szórakozás, mint ahogyan írtam is, csak nagy körültekintést igényel ez a szórakozás.

  Tisztában vagyok azzal is, hogy magától nem ugrott be a szájába. Épp erre akarom fekhívni a figyelmet, hogy ellentétben mondjuk egy gyönggyel, vagy más apró játékkal ellentétben ilyen veszélyei lehetnek.

  Hidd el, forgolódtam álmatlanul éjszakákat, azon rágódva, hogy miért nem jutott ez eszembe, vagy miért nem ültem folyamatosan mellette míg játszott.

  Panna ne egy szeleburdi gyerek, simán adok tűt (hímzőtűt, varrótűt) a kezébe, apukájával pedig forrasztani is szoktak. Segít a konyhában krumplit vágni, paradicsomot szeletelni…
  Valahogy ezeket a dolgokat én veszélyesebbnek gondoltam, mint az apró golyókból álló szórakoztató játékot.

  De néha nem tudjuk, mi az ami veszélyes és mi nem az a gyerekünkre, vagy magunkra nézve.

  M.I.Eszter

 10. Hoffer Eszter:

  Szia Eszter!
  Köszönöm,hogy megosztottad tapasztalataidat erről a játékról.Pannának jobbulást kívánok!
  Köszönöm továbbá a sok kézműves ötletet.Bár több időm lenne öltögetni!
  További sok sikert!Eszter

 11. icuka35:

  Kedves Eszter!
  Remélem jól vagytok? Én nem ismerem ezt a játékot,de őszintén ezek után nem is akarom megismerni.Köszönöm,hogy leírtad tapasztalatod. Jobbulást kívánok nektek.

 12. ex:

  Nekem is van, amikor megvettem elolvastam a használati utasítást amiben szerintem le volt írva korrektül, hogy veszélyes. A legkisebb fiam annyira megijedt, hogy sírt és inkább nem is akart vele játszani egy jó ideig.

  Idézem:
  “Az emberi test belsejében az egymáshoz, vagy más fémtárgyhoz tapadó mágnesek súlyos, vagy halálos sérüléseket okozhatnak. Azonnal kérj orvosi segítséget a mágnes lenyelése, vagy belégzése esetén! A címkét az orvosnak meg kell mutatni! A NeoCube-ot ne nyeld le, ne tedd a füledbe vagy más testnyílásodba!”

  http://www.neocubes.hu/biztonsag

  A sztori a kórházakat is minősíti, persze lehet nem gyanakodtak vmilyen tárgy lenyelésére, de azért egy kisgyermeknél elég valószínű, egy röntgen igen hamar megmutatta volna, hogy mi a helyzet.

 13. Moha:

  Kedves Eszter!

  Remélem, már jobban van Panna és mire suliba megy már el is felejti az egészet.

 14. M.I.Eszter:

  Moha,

  Panna már jól van, tényleg szinte el is felejtette az egészet.
  Azért bennem kicsit mélyebb nyomokat hagyott.

  M.I.Eszter

 15. Timi:

  Szia! Én azt olvastam, hogy 14 év alatti gyereknek nem adható! http://www.neocubes.hu/biztonsag

 16. M.I.Eszter:

  Timi,

  Igazad van. De amikor mevettük, nem a gyerek kapta, hanem az Apukája.
  Amikor pedig már remekül alkotott belőle fel sem merült,, hogy utána nézzünk annak, hogy hány éves kortól is javaslott a játék.

  Szerintem másban sem merül ez fel. Épp ezért írtam a bejegyzést.

  M.I.Eszter

 17. Paprikajancsi:

  Szerintem nem is biztos,hogy ez a neocube nevű játék logikai,talán inkább kreatív.És mi van ha nem fejleszt igazából semmit sem,ami esetleg valóságosan is megmutatná e játék jeletőségét?Érdekes.Mivel tetszenek ezek a logikai játékok,és a neten is nézem most is őket,de most merűlget fel bennem,hogy lehet ez is pusztán az üzlet és pénzhezjutás fogalmát meríti ki.

 18. M.I.Eszter:

  Paprikajancsi,

  Miért kellene egy játéknak fejlesztőnek, kreatívnak lennie? Nem azért játszunk, hogy jól érezzük magunkat?

  Én pl. nem azért hímzek, mert fejleszti a kézügyességemet – amit már ebben a mennyiségben szerintem inkább ront, vagy mert jó lenne szemtornának…
  Egyszerűen jól érzem magam közben és kikapcsol a mindennapi történésekből. Szeretem csinálni, mégha haszontalan is.

  Ilyen szerintem az önfeledt játék is, amihez ezek a golyók csak eszközként funkcionálnak.

  M.I.Eszter

 19. Beverly:

  Szia,
  Szerintem nem veszelyes a jatek csak olyan ember kezebe kelle adni ,aki mar legalabb elmult 12 eves es nem akarja lenyelni-mert hat hogyan is kerulhetet volna a kis gyomraba ,ha nem ugy hogy beveszi a szajaba.Velem a legtobb baleset akkor fordult elo mikor Apukammal egyedul hagytak-ennyit a ferfiakrol:)
  Nem vagyok Edesanya ,de elhiszem, hogy nagyon megremultetek es ezutan En is a pkolba kivannam a jatekot.Mindenesetre azert a 27 eves Batyamnak megveszem:)
  Sok puszi

 20. M.I.Eszter:

  Beverly,

  “Mindenesetre azert a 27 eves Batyamnak megveszem:)
  Sok puszi”

  A játékot pont neki találták ki. :)

  M.I.Eszter

 21. attila:

  hát az igaz hogy én 10 éves vagyok de láttam hogy veszélyes!!! feliratot hogy eszt elolvestam inkább a (3 éves)hugomnak nem adom oda de az öcsémnek (10 hónapos) sem fog a kezébe kerülni de Ő szájába vessz mindent ami a kezébe kerül de azér eszt.

 22. Márk:

  Szia!
  Nagyon későn írva a cikkre de…Egy valami sántít a sztoriban…csipesz odatapadt…orvosi fémből készül minden műtéti eszköz még a csipesz is ami köztudottan nem reagál a mágnesre…szóval ez a része vagy kamu vagy aki mondta akart félelmet kelteni de amúgy simán megtalálták. A másik hogy egy sima röntgen alap ilyenkor és a golyók világítottak volna a képen.
  Én imádom évek óta ezt a játékot és mint minden játéknál feltüntetik hogy hány éves kórtól van stb mert az apró részek lenyelhetőek. Ez pedig a szülő felelőssége.

 23. Márti:

  Egy 6.5 éves már nem annyira kicsi, hogy a szájába vegyen mindent…ha pedig igen, akkor az nem a gyártó hibája! Ilyen szempontból, akkor egy csomó minden veszélyes! Ez az egész történet egy felesleges pánikkeltés, szerintem a legtöbb szülőnek van annyi esze, ismeri annyira a gyerekeét, hogy tudja mennyire bízhat meg benne, mit adhat a kezébe!Egy biztos, ha hasonló történik, akkor nem az adott tárgyat, “játékot” kell kivonni a forgalomból….

 24. Rádóczi:

  Valahol láttam leírva, hogy 15 éves kor felett ajánlott.Ja és egyelőre örüljetek neki, hogy az itthon maradt (igen gyenge képességű) orvosok nem dugták az MR-be a gyereket, Gyorsan meglettek volna a golyók.(gyakorlatilag mindenen keresztül kirepültek volna a testből)


foltvarazs webruhz