Archive for the ‘Kiállítások’ Category.

Benne voltam a tv-ben

A kézműves kiállítás kapcsán a Szigetszentmiklósi helyi tv készített egy összeállítást a mai magyar kézművességről és eközben hozzánk is ellátogattak.  A kézművességgel kapcsolatosan több mai magyar vezető személlyel készítettek interjút a Vajdahunyad Várban.

Hozzánk az egyik este jutottak el, és inkább a kézimunka készítésének módjáról, a hagyományok fenntartásáról érdeklődtek.  Nézd meg Te is az alábbi videót!

M.I.Eszter
eszterkézimunka_logo

Országos Keresztszemes Kiállítás – 2011

Az előző bejegyzések egyike a kiállításra készülődésről szólt.  Most megosztom veletek a kiállítás tapasztalatait, és a fotókat, amiket a keresztszemes kiállításon készítettem a hét elején.

Meglepetésemre az idei kiállítás két helyszínen volt.  Az első – nagyobbik teremben voltak a keresztszemes képek és néhány apróság az első három díjazott alkotás kivételével.  Idén is sok sok érdekes és szép hímzés várta a látogatókat a falon.  Continue reading ‘Országos Keresztszemes Kiállítás – 2011’ »

Országos kézműves seregszemle a Vajdahunyad várban

AMKA Kézműves kiállítás 2011Idén július végén-augusztus elején ismét megrendezésre került az AMKA szervezésében a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban a Magyar Kézművesség 2011 és a Négy Évszak Kézműves szemmel című kiállítás.

Ezen az éves megmérettetésen a szakmai zsűri által válogatott, kézzel készült tárgyak seregszemléjén, idén sem csalódtam.  Remek tárgyakat láthattam, a mikor ellátogattam a kiállításra. (Sajnos idén a megnyitó-ünnepségről lemaradtam egyéb teendőim miatt.)  Jó megfér és kiegészíti egymást a különféle kézművesek által készített művek sokasága.

Találkozhatsz természetesen textilekkel – hagyományos és modernebb hímzéssel, varrással, textil-babákkal, zoknibábokkal… -, kerámiákkal, szalmából készített figurákkal, fafaragásokkal, busó-álarcokkal, igényesen megmunkált bőrükkel, számomra hihetetlennek tűnő gyöngy-ékszerekkel és persze még sok más szépséggel.

Az általam idén benyújtott három pályázati anyag mindegyike bekerült a kiállításra, sőt ez egyik sorozattal még egy díjat is kiérdemeltem.

Idén csak keresztszemesekkel pályáztam, a négy részből álló virág-panelekkel, a két részből álló dobozokkal és egy nyári vidám hímzéssel.

Continue reading ‘Országos kézműves seregszemle a Vajdahunyad várban’ »

Országos Keresztszemes Kiállításra készülök 2011.-ben

QR code ollóőr1Mint ahogyan az előző években, úgy idén is jó néhány keresztszemessel pályázok az Országos Keresztszemes Kiállításra.  Ebben az éveben azonban inkább apróbb dolgokkal, mint nagy képekkel.

Az elmúlt egy év úgy elszaladt, hogy szinte észre sem vettem, s csak ritkán jutottam tű és fonal közelébe.  Azért főleg télen hímeztem egy-két érdekességet.

A képen látható ollóőr azonban már mostanában készült, s ha van a kezed ügyében egy “okos-telefon”, akkor a tűpárna képét ha befogod a kameráddal, máris olvashatod a telefonodon is ezt a cikket. :)

Persze ez csak az egyik “poén”, amivel a kiállításra készülök. Az alábbi képeken látható apróságok ennél sokkal nagyobb hímzési időt és energiát igényeltek.  Tavaly Karácsony előtt készült el a jó részük.  A sárga házikó érdekessége, hogy Panna kérésére nem csupán fenyődísz lett, hanem nyithatóvá is tettem, így a pihe-puha belseje akár egy kis meglepetést is tartogathat.

Keresztszemes apróságok kiállítésra

A karácsonyi papírra hímzett (kék) fenyődísz azonban több munkét igényelt, mint amennyire számítottam, de megérte.  A vidám hópelyhek széppé és mutatóssá tették a téli tájat.

Persze az apró dolgokon kívül néhány képet is készítettem.  Az előző bejegyzések egyikében már mutattam Panna tündéres képét, ami még tavaly nyáron készült, és három komolyabb témával is készültem.  A nem olyan régen elkészült Toscana és két virágos kép “képviseli” majd a munkáimat a kiállítás falain.

A kiállítást a Camponában láthatod majd egy héten keresztül július 30. és augusztus 7. között.  Gyere el Te is nézz körül.
Hamarosan a kiállításról készült fotókat is megmutatom.

.

M.I.Eszter
eszterkézimunka_logo

Stich and Craft Show – London

Idén tavasszal ismét eljutottunk a londoni Stitch an Craft Show-ra.
Erről készítettünk egy fényképes beszámolót, melyet a Foltvarázs kézimunka webáruházunk hírei között olvashatod.

http://foltvarazs.hu/2011/06/stitch-and-craft-show-n-jartunk-2011/

Gyere, olvasd el élményeinket, nézelődj a képek között.

Kiállítási beszámoló – Campona – Országos keresztszemes kiállítás és verseny 2010

keresztszemes-kiallatas-2010Természetesen, mint ahogyan az AMKA kiállításról, úgy az országos keresztszemes kiállításról sem maradhattam le ebben az éveben sem.  Igez, most a beszámmoló kicsit késett a kiállítás képeivel és eseményeivel, azonban nagyon büszke vagyok arra, hogy a beadott munkám népszerűek voltak, és az egyikkel még egy díajt is elhozhatam.

Erre a versenyre 10 munkát adtam le, a szép új buborékos lánykát, a fekete parducot, három 3D keresztszemest, a négy Heritage panelt, és a naptár-formára készített Newton-t.

newton8_2

Ez utóbbi munkámra kaptam a díjat.  Hamarosan közelebről -laponként – is bemutatom az elkészült naptárat.

A kiállított kézimunkák nagyon sokfélék voltak, és mint ahogyan azt már tavaly is megállapítottam, nem igazán sok olyan minta volt, ami többszor is ismétlődött a kiállított képek közöt. Ennek én kifejezetten örültem.  

Még egy újdonság volt számomra az idei kiállításon, hogy a tavasszal megfertőzött anyukám is kiállított 5 keresztszemest.

A kiállításon készült fotóimat erre a alinkra kattintva nézegetheted meg:
Országos Keresztszemes Kiállítás 2010.  >>

.

M.I.Eszter
eszterkézimunka_logo

Kiállítási beszámoló – AMKA 2010 – Magyar kézművesség a Vajdahunyad Várban

amka-2010Idén is, mint az elmúlt jó néhány éveben, pályáztam az AMKA (A Magyar Kézművességért Alapítvány)  szervezésében tartott kézműves seregszemlére. 
Az alapítvány minden éveben kétszer hírdet pályázatot – nyáron és télen – a hazai kézműveseknek. 
Ide szinte bármilyen kézműves mesterséggel, kézzel készült alkotással lehet pályázni a kiállításra és a szakértő zsűri eldönti, érdemesek-e az alkotók munkái a bemutatásra.

Ebben az évben a pályázat anyagát két helyen, Budapesten a Vajdahunyad várban a Mezőgazdasági Múzeumban és a pécsi Dómmúzeumban mutatták be.   Az általam beadott hat pályamunka közül négyet a budapesti helyszínen lehetett megnézni.  Egy párban beadott keresztszemes kép-együttest, egy önálló keresztszemes hímzést, egy hímzett dobozt és egy foltvarrott takarót két párnával.

A pályázat ünnepélyes eredményhírdetésére július 26-án került sor a Magyar Mezőgazdasági Múzeum konferenciatermében.  Erre a megnyitóra sikerült nekem is eljutnom, és néhány fotót is készítettem mind az eseményről mind pedig a kiállított munkákról.

A kiállításról készült fotókat az alábbi linkre kattintva nézegetheted meg:
AMKA 2010 – Magyar Kézművesség Kiállítás >>.

M.I.Eszter
eszterkézimunka_logo


foltvarazs webruhz