Hogyan készült?

A foltmunka hátlapja, bélése és tűzése

A hátlap a foltmunka-szendvics harmadik rétege.  Az előlap elkészülte után a béléssel együtt kerül rögzítésre.  A hátlap lehet egyszínű anyag, de lehet akár foltokból készült alkotás is.  Én többnyire az egyszerűbb, egyszínű hátlapot alkalmazom.

A két réteg közé kerülhet pamut, műszálas viles, gyapjú, vagy merevítésre használható más anyag is. Van olyan foltmunka is, ahol a közbülső réteg kimarad.  Ilyen lehet egy terítő, vagy asztali futó is.  (Több esetben pedig a tömőanyag adja meg a foltmunka formáját - különféle figurák.)A bélés kiválasztásakor igazodjunk a foltmunka fajtájához, funkciójához.  Ha nagyon meleg takaró készül béleld gyapjúval, ha sokat fogod mosni, inkább könnyebben száradó bélést tegyél bele.

A "szendvics" összeállítása után a három réteget tűzd, vagy férceld össze, majd a minta közepétől indulva kezd meg a tűzést.  Mindig ügyelj arra, hogy a textilrétegek kisimultak legyenek, ne gyűrődjön meg egyik réteg sem.

Ha kézzel tűzöd a foltvarrást, haladj aprólékosan. Ha géppel tűzöd a rétegeket, használj megfelelő varrógép-talpat, és segíthet egy gumis kesztyű is az anyag továbbításában.A tűzés mintáját érdemes előre átgondolni, mert nagyon sokat befolyásol a végső kinézeten.  Ezen a munkán több féle tűzés látható, és szinte a tűzések adják a munka szépségét.A tűzés befejeztével érdemes a hátlapra is vetni még egy pillantást és a kilógó szálakat eldolgozni.

A keret befejezése készülhet a tűzés előtt is, de szabályosan mindig ez a munka utolsó lépése. Körbeszegheted ferdepánttal, a hátsó laphoz varrott szegéllyel is a munkát, de a fedőlap és a hátlap finom összevarrásával (bújtatott öltésekkel) is befejezheted a munkát.

Most, hogy a foltmunka elkészítésével kapcsolatos tudnivalókat megosztottam veled, ejtsünk néhány szót a kézimunkák tárolásáról is.  Erről a következő cikkben olvashatsz.A foltvarrás alapok további cikkei:

- A foltvarrás története dióhéjban
- A foltvarráshoz szükséges alapanyagok
- A foltvarrásnál használható kiegészítő alapanyagok
- Elengedhetetlen foltvarró eszközök
- Kiegészítő (extra) foltvarró eszközök
- A foltvarrás előkészületei
- Foltvarrás kézzel, vagy géppel
- Az elkerülhetetlen vasalás
- Foltvarrás blokkok
- A blokkok összeillesztése
- A foltmunka keretezése
- Hátlap, bélés, tűzés
- Mire figyelj a tárolásnál, szállításnál
- A foltvarrás kombinálása hímzéssel

Szólj hozzá

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

Üzenete moderátori jóváhagyás után jelenik meg az üzenőfalon. Köszönjük türelmét!

Kézimunka hírlevél

Értesülj a legfrisebb tartalmakról első kézből