Hogyan készült?

A foltmunkák tárolása

Egy-egy foltmunka elkészítése heteket vehet igénybe és többnyire nem néhány napos használatra tervezzük őket.  Azért, hogy az elkészült mű hosszú távon is szép maradjon, használatuk és tárolásuk során néhány dolgot be kell tartani.  Nagyon fontos, hogy minden esetben a tárolás helye tiszta, száraz és mindenféle bogaraktól mentes legyen!

Amennyiben a foltmunka folyamatosan használatban van, ügyeljünk a kímélésükre, ha függesztve tároljuk, időről időre mozgassuk meg, változtassuk meg a redőit, hogy a nap mindenhol egyenletesen érje (pl. függöny esetében).

Legtöbbször összehajtva tesszük el a foltvarrásainkat, hiszen a szekrényekben többnyire így van elegendő hely. Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy időről időre hajtsuk újra az anyagokat, más és más élek mentén. Így elkerülhető, hogy a textilek és a bélés egyazon helyen maradandó hajtásokat mutasson.Ha elegendő hellyel rendelkezel, az egyik ideális tárolás, a foltmunkák lógatva tárolása pálcákon. Itt is ügyelni kell arra, hogy a textileket időről időre máshol hajtsuk újra, azonban az egymást nyomó súly itt nem okoz problémát.  Érdemes minden esetben lehetőleg fénytől védett helyet találni a textileknek.A legideálisabb és leginkább helyet igénylő tárolási mód, amikor feltekerve tároljuk a kész munkákat egy-egy tényleges használat között. Így elkerülhetőek a hajtások kialakulásai. Csupán arra kell figyelni, hogy amire feltekerjük a munkát, ne okozhasson semmilyen roncsolást (dörzsölés vagy színezés formájában) a textilen.

Természetes, hogy a használatban lévő darabok időről időre elkoszolódnak, ilyenkor azokat nagy körültekintéssel többnyire kézi mosással ki lehet mosni, és kiterítve alapos szárítást is igényelnek. Mindig ügyelj arra, hogy a szárítás során minden része alaposan kiszáradjon a textilnek, mielőtt eltennéd őket. Remélem a tárolás és a tisztítás terén hasznos információkat kaptál.  Ha van más ötleted vagy tapasztalatod, amivel kiegészítenéd a cikket, nyugodtan írd meg nekem.

A foltmunkák készülhetnek csupán a textilek összevarrásával, de kombinálhatod őket hímzéssel is. A következő cikkben a foltvarrásra történő  hímzésekről esik szó.A foltvarrás alapok további cikkei:

- A foltvarrás története dióhéjban
- A foltvarráshoz szükséges alapanyagok
- A foltvarrásnál használható kiegészítő alapanyagok
- Elengedhetetlen foltvarró eszközök
- Kiegészítő (extra) foltvarró eszközök
- A foltvarrás előkészületei
- Foltvarrás kézzel, vagy géppel
- Az elkerülhetetlen vasalás
- Foltvarrás blokkok
- A blokkok összeillesztése
- A foltmunka keretezése
- Hátlap, bélés, tűzés
- Mire figyelj a tárolásnál, szállításnál
- A foltvarrás kombinálása hímzéssel

Szólj hozzá

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

Üzenete moderátori jóváhagyás után jelenik meg az üzenőfalon. Köszönjük türelmét!

Kézimunka hírlevél

Értesülj a legfrisebb tartalmakról első kézből