Hogyan készült?

A foltvarráshoz szükséges alapanyagok

Ha olvastad az előző foltvarrás cikkemet a foltvarrás történelméről, akkor tudod már, hogy ahhoz, hogy a foltoskodásba kezdj, nem kell a pénztárcád teljes tartalmát a helyi méteráruboltban hagynod.   A foltvarrás nem volt mindig hobbi, az első darabok elkészítéséhez tökéletesen megfelelnek a selejtezésre szánk ingek, vagy egyéb textilek is.

Ahhoz, hogy megismerkedj a technikával, először egy kisebb dolog varrásába kezd bele, s ha tetszik a varrogatás, jöhetnek a színesebb dolgok, s új textilek is... S ha ezek után is lelkesen vágnál bele a foltmunkák készítésébe, íme ez lista az alapvető anyagokról:

KARTON, VAGY PAMUTVÁSZON TEXTILEK

Manapság már minden méteráru-üzletben beszerezhető a karton és a pamutvászon anyagok. Persze erre szakosodott üzlete is nyílt már néhány. A színes textileket megvásárolhatod méterben, vagy előre méretre szabva (fat qurters, csíkok, apró négyzetek válogatása).  A foltvarráshoz a legjobb az apró mintás textileket választani, vagy olyanokat, amelyek pl. márványos színűek.  De a nagyobb mintás textilek hasznosítására is van mód, kaleidoszkópok készítésekor például.

Egy-egy foltmunkához egymással harmonizáló színeket szoktunk választani, és érdemes előre megtervezni, melyik színből mekkora mennyiségre lesz szükséged.A kedvenc textiltervezőm mostanában Lynette Anerrson, akinek egyik kollekcióját ezen a fotón láthatod:Bár egyre kevésbé találkozom a jelenséggel, az egyes kék vagy piros árnyalatú textilek engedhetik a színüket, ezért a textileket használatuk előtt mindig avasd be.  Ezzel elejét veheted a későbbi méretváltozásból adódó baleseteknek is.

FLANEL

A hagyományos karton és pamutvászon textilek mellett puha takarót készíthetsz flanel anyagokból is.  Ideális megoldás lehet a régi ingek felhasználása, de újonnan vásárolt textilből is mutatós, meleg takaró készülhet.  Mint ahogyan a többi textil esetében is, itt is figyelni kell a színtartósság tesztelésére.VILES, KÖZBÉLÉS

A készülő munkák előlapja és a hátlapja közé sokféle bélést tehetünk.  A legegyszerűbb a pamut, vagy műszálas viles használata. A vastagságot is megválaszthatod.  A merevebb anyagok remek tartást adnak a kész munkának, de vannak olyan darabok, amelyek inkább kisebb bélést kívánnak.Vásárolhatsz már vasalható változatot is, ami megkönnyíti a tűzést. A bélés elkészítése után leeső darabokat ha összegyűjtöd, később párnák bélésére használhatod azokat.

 

CÉRNA

A szendvicsek összetűzéséhez, a foltok összevarrásához jó minőségű cérnára is szükséged lesz. Válassz mindig a textillel harmonizáló színeket.  Az anyagok tűzését készítheted merőben eltérő színű cérnával is.ALAPANYAGOK TÁROLÁSA

Textiljeidet mindig összehajtva, feltekerve tárold napsugártól védett helyen.  Érdemes az anyagokat színek szerint rendezni, hogy a munkáidhoz könnyen megtaláld a megfelelő kombinációt.  Ha szerencsés vagy, és van elegendő helyed a lakásban, akár egy kisebb műhelyt is kialakíthatsz.Nos, kíváncsi vagyok, melyek lesznek az első textilekből készülő foltvarrott darabjaid. Oszd meg velem!

Az alapanyagok bemutatása után a következő cikkben megismerkedhetsz a foltvarráshoz használható különlegesebb alapanyagokkal.A foltvarrás alapok további cikkei:

- A foltvarrás története dióhéjban
- A foltvarráshoz szükséges alapanyagok
- A foltvarrásnál használható kiegészítő alapanyagok
- Elengedhetetlen foltvarró eszközök
- Kiegészítő (extra) foltvarró eszközök
- A foltvarrás előkészületei
- Foltvarrás kézzel, vagy géppel
- Az elkerülhetetlen vasalás
- Foltvarrás blokkok
- A blokkok összeillesztése
- A foltmunka keretezése
- Hátlap, bélés, tűzés
- Mire figyelj a tárolásnál, szállításnál
- A foltvarrás kombinálása hímzéssel

Szólj hozzá

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

Üzenete moderátori jóváhagyás után jelenik meg az üzenőfalon. Köszönjük türelmét!

Kézimunka hírlevél

Értesülj a legfrisebb tartalmakról első kézből