Hogyan készült?

Az elengedhetetlen vasalás

A foltvarrás és a vasalás kapcsolata nagyon szoros.  A foltok készítésekor, előkészítésekor szükséges a varrások mentén a textileket levasalni, azonban különbséget kell tenni a hagyományos (húzogatós) vasalás és a foltmunkák (inkább nyomáson alapuló) vasalása között.

VASALÓK

A foltvarráshoz használhatod a hagyományos háztartási vasalódat - jó ha tud gőzölni, de ez nem feltétlenül fontos.  A lényeg, hogy megfelelően meleg hőfokra tudd állítani a különféle textilekhez.A foltvarráshoz vásárolhatsz kisebb méretű vasalót is, melyet akár a varrógép mellett is tudsz használni.KIEGÉSZÍTŐK

A vasalódeszkára, vagy az asztalra különféle alátéteket szerezhetsz be. mely megvédi az asztalt a hőtől, megfelelően puha a vasaláshoz, sok esetben a centiket is látod rajta és zsebekkel is el van látva.  Szerintem igazán praktikusak.

Szintén a melegtől végi meg az asztalt a szilikon vasaló-alátét:A vasalót egyszerűen tisztíthatod a több fajta márkájú vasalótalp-tisztítóval, mely oldja a ráégett szennyeződést, viszont nem karcolja a vasaló talát. (Javaslom a szabad levegőn használni.)HAGYOMÁNYOS VASALÁS VAGY NYOMÁS?

A foltvarrás során néhány dolgot érdemes tudni a vasaló és a gőz használatáról.

Az előre-hátra húzogatással történő vasalás lehetővé teszi a gyűrődések eltávolítását a szövetekből.  Lehetőleg csak a még össze nem varrott anyagok esetében használd ezt a módszert.Az összevarrt textilek esetében inkább a nyomás módszerét alkalmazd. Egyszerűen tedd a vasalót a textilre és hagyd, hogy a meleg és a súly elvégezze a feladatot.   Ez tökéletes módszer az applikációk és a közvetlenül összevarrt anyagok varrásainak levasalására is.

Vannak olyan esetek, amikor gőzzel segítheted a vasalást.  A gőz segítségedre lehet a négyzetek oldalainak kialakításában, ráadásul a gőzölt, keményebb textilekkel könnyebben lehet dolgozni.  Azonban a gőzölésnek is vannak hátrányai:  a gőzölt anyag ellazulhat, vagy foszlásnak indulhat.

A vasalás befejeztével kis időre mindig tedd félre a munkát, hogy az pihenjen kicsit, s a frissen vasaltanyagot ne hajtsd össze azonnal, hiszen az így kialakult hajtások maradandóak lehetnek.

....

Itt az ideje, hogy bemutassam a foltvarrás alapkövét, a blokkot.  A következő oldalon az alapvető foltvarrás-egységgel, a blokkal ismertetlek meg.A foltvarrás alapok további cikkei:

- A foltvarrás története dióhéjban
- A foltvarráshoz szükséges alapanyagok
- A foltvarrásnál használható kiegészítő alapanyagok
- Elengedhetetlen foltvarró eszközök
- Kiegészítő (extra) foltvarró eszközök
- A foltvarrás előkészületei
- Foltvarrás kézzel, vagy géppel
- Az elkerülhetetlen vasalás
- Foltvarrás blokkok
- A blokkok összeillesztése
- A foltmunka keretezése
- Hátlap, bélés, tűzés
- Mire figyelj a tárolásnál, szállításnál
- A foltvarrás kombinálása hímzéssel

Szólj hozzá

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

Üzenete moderátori jóváhagyás után jelenik meg az üzenőfalon. Köszönjük türelmét!

Kézimunka hírlevél

Értesülj a legfrisebb tartalmakról első kézből