Hogyan készült?

Előkészületek a foltvarráshoz

Mielőtt a foltvarrásba belefogsz, és egy nagyobb munkába kezdesz, érdemes átgondolni, mit is szeretnél. Ezen kívül érdemes a textileket kimosni, kivasalni, mielőtt azokat hosszú távra másik darab anyagokkal összevarrod.

BEAVATÁS

A textileket a használat előtt érdemes beavatni.  Ebben a foltvarrók között akadhat vélemény-különbség, van, aki mindig, mindet kimos és vasal a használat előtt, van, aki soha semmit.  Én mindig kimosom a textileket, hiszen így meggyőződhetek arról, hogy nem ereszti a színét és a későbbiekben nem megy össze a mérete sem. A szín eresztése a későbbiekben más anyagokat is megszínezhet, így nem csupán az eredeti anyag színváltozása, hanem a többi textil változása is kínos lehet.

A méretváltozás a későbbiekben akkor okozhat problémát, ha más textilekkel kerül összevarrásra és azok eltérő irányban és mértékben változtatják a méretüket, a kész blokkok "átalakulhatnak".

A beavatás szintén megoldás a textilekben lévő fixáló vegyi anyagok eltávolítására is.  A textilek színezése során sokszor marad az utolsó fázis után is olyan kemikália a textilekben, amelytől jó, ha a használat előtt megszabadulunk.

.

TERVEZÉS

Mielőtt egy nagyobb projektbe fogsz, érdemes annak a blokkjait megtervezni, azok anyagszükségletit kiszámolni, s felmérni, hogy van-e a befejezéshez elegendő textiled.  Bosszantó tud lenni, amikor az utolsó blokk készítésekor kiderül, hogy nem elegendő az anyag.

Érdemes a kívánt foltvarrást lerajzolni, szükség esetén kiszínezni, és mellette kiszámolgatni, miből mekkora mennyiségre lesz szükség.

S ha a tervezéssel, beavatással is készen vagy, jöhet a munka!

Tudod már, hogy a kézi vagy a gép foltvarrást részesíted majd előnyben? A következő cikkeben e két variációt mutatom be.A foltvarrás alapok további cikkei:

- A foltvarrás története dióhéjban
- A foltvarráshoz szükséges alapanyagok
- A foltvarrásnál használható kiegészítő alapanyagok
- Elengedhetetlen foltvarró eszközök
- Kiegészítő (extra) foltvarró eszközök
- A foltvarrás előkészületei
- Foltvarrás kézzel, vagy géppel
- Az elkerülhetetlen vasalás
- Foltvarrás blokkok
- A blokkok összeillesztése
- A foltmunka keretezése
- Hátlap, bélés, tűzés
- Mire figyelj a tárolásnál, szállításnál
- A foltvarrás kombinálása hímzéssel

Szólj hozzá

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

Üzenete moderátori jóváhagyás után jelenik meg az üzenőfalon. Köszönjük türelmét!

Kézimunka hírlevél

Értesülj a legfrisebb tartalmakról első kézből