Hogyan készült?

Keretbe foglalva – hogyan válassz keretet?

Amikor egy keresztszemes kép hímzésével elkészülök, sokszor elgondolkodtató kérdés számomra, hogyan is mutassam be azt. Többnyire kézenfekvő megoldás elsétálni - na jó, autózni - vele a képkeretezőhöz, és megkérni, hogy keretezze be.  De a hagyományos keretezésnek is több módja van és azon kívül is akad néhány kreatív megoldás a képek bemutatására.

Egy apró képeslapnak, 3D keresztszemesnek vagy használati tárgynak nincs szüksége keretezésre.  A nagyobb munkákat azonban hosszú távon jó, ha védi egy üveg a portól.

De mielőtt még a keretezőt meglátogatom, a hímzett munkát ki szoktam mosni és vasalni.  Így az esetleges hímzés közben ráragadt piszoktól megszabadul, és a ráma által okozott gyűrődések is eltűnnek a textilből.

S ha már keretezésre készen áll a képed, az alábbi módok közül választhatsz:

HAGYOMÁNYOS KÉPKERETEZÉS

Még mindig a legnépszerűbb és a legegyszerűbb módja a képek bemutatásának a hagyományos képkeretezés.  Ilyenkor a keretező az elkészült hímzett textilt kifeszíti egy erős kartonlapra, majd szükség esetén paszpartuval körbeveszi és végül a keretet is rögzíti.

A keret választásánál arra szoktam figyelni, hogy a keret stílusa és színe menjen a hímzett darabhoz és a leendő helyétől se üssön el. De akár a teljesen ugyanolyan keret is tud másként mutatni különböző képek körül. Nézd csak meg a következő képet, ahol a keret, sőt a hímzés mintája is azonos, csupán az alapanyag színe más. Mégis másként fogja körbe a keret a képeket...A keret kiválasztásakor arra is ügyelj, hogy a keret ne legyen se túl nagy, se túl kicsi. Az előbbi esetén a kép elvész a keretben, míg az utóbbi esetén a keret agyon nyomja a hímzést.

.

PASZPARTU: KELL vagy NEM KELL?

A papírkeret kérdésére nincsen egyértelmű válasz.  A használata mindig az adott képtől, funkciótól, illetve elérni kívánt hatástól függ. (És sokszor a keretezésre szánt összegtől is.)

Van egy olyan keresztszemesem, amit már kétszer kihímeztem, s míg először egy egyszerű keretet kapott, másodjára egy nagyobb, paszpartuval is bélelt keretbe került. A hatás a két kép esetében más és más.  Nem mondom, hogy egyik jobb, vagy rosszabb, egyszerűen más.   Végül az első - egyszerűbb keretes - képet tartottuk meg, s azóta is a hálószobánk falát díszíti, míg a második keresztszemes egy gyermekorvosi rendelő falára került.  Neked melyik tetszik jobban?TÖBB KÉP EGY KERETBEN

Ha nem szeretnél sok kis képet külön keretbe tenni, a paszpartuval történő elválasztás jó megoldás lehet, mint az alábbi képek esetében is:

Ha arra vagy kíváncsi, milyen lehet ugyanaz a kép de csupán a keretben különbözve, íme erre is egy példa.  Itt a kép és a keret mérete is azonos, csupán a léc változik:

 

KERETEZÉS RÁMÁVAL

Nem csupán a képkeretezőre hagyatkozva teheted keretbe a képeket. Ma már kaphatsz olyan flexibilis rámát is, amelyet a hímzés után keretként is használhatsz, de a hagyományos fa ráma is lehet mutatós keret egy-egy hímzésen.
A rámás keretezésnél a hímzés hátoldalát úgy kell eldolgozni, hogy az ne lógjon ki egy részen sem.  Bevallom, én egy filc darabot is varrnék a hátoldalára, így rögzítve a textilt még stabilabban. (Ahogyan a lenti képen is látszik.)

KERETEZÉS HÁZILAG

Van, amikor meglévő keretbe szeretnéd tenni a képet, ezt megteheted házilag is. Fontos ügyelni azonban arra, hogy a kép kifeszüljön.  Ennek érdekében a hátoldalon minden irányban rögzítsd az anyagot, mielőtt a keretbe helyezed.Ha viszont egy fa keretre rögzíted  a képet, megteheted azt egy tűzőgéppel is, mint ahogyan az az alábbi képen is láthatod:

KERETEZÉS TEXTILLEL

Ha teljesen saját készítésű dekorációt, ajándékot szeretnél készíteni, megteheted, hogy az elkészült kézimunkát foltvarrással keretezed. A keret nyugodtan lehet a hímzéssel harmonizáló maradék textil.  Keretként használhatsz akár több színű anyagot is.

Fontos, hogy a keretezés előtt meggyőződj arról, hogy a használt textilek egyike sem engedi a színét.  Ezzel sok későbbi kellemetlenségtől óvhatod meg magad.

Miden varrás után vasald le a textileket, s csak ezután varrd a következő réteget.  A képe első része után fedd be a hátoldalát is és ne felejtkezz el az akasztók helyéről sem. A varrások mentén én meg egyszer le szoktam tűzni a bélelt anyagot.  Ha gyakorlott foltvarró vagy, bonyolultabb tűzésmintát is készíthetsz.Remélem, hogy a keresztszemesekről írt cikkeim hasznosnak bizonyultak, s már Te is kedevet kaptál az öltögetésekhez.  Ha van még olyan téma, amiről szívesen olvasnál, kérlek, írd azt meg nekem.A Keresztszemes alapok további cikkei:

- A keresztszemes hímzés alapöltései
- A hímzés kezdete és vége (hogyan fogj hozzá, hogyan fejezd be a hímzést)
- Alapanyagok
- Hasznos eszközök: tű, olló, ráma
- A keresztszemes minta leolvasása
- Fonalvastagság kiválasztása az egyes alapanyagokhoz

Keresztszemes cikkek haladóknak

- Kongré vagy vászon? - milyen alapanyagot válassz a hímzéshez
- Gyöngyöm-gyöngyöm - a hímzés dekorációja gyöngyökkel
- Szőrözzünk! - kisállatok bundájának nagy talánya
- Keretbe foglalva - hogyan válassz keretet?

 

Szólj hozzá

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

Üzenete moderátori jóváhagyás után jelenik meg az üzenőfalon. Köszönjük türelmét!

Kézimunka hírlevél

Értesülj a legfrisebb tartalmakról első kézből