Hogyan készült?

Kiegészítő foltvarró eszközök

Az előző cikkből megismerhetted az alapvető foltvarró eszközöket, most pedig olyan eszközöket szeretnék bemutatni, melyek nem feltétlenül szükségesek, de akadhatnak közöttük olyanok, melyek egy-egy technika esetén jól jönnek, vagy megkönnyíthetik a foltvarrást.

SPECIÁLIS KÖRKÉSEK

A hagyományos egyenes élű körkések mellett kaphatóak hullámos mintázattal vágó, vagy körök kivágására is alkalmas kések is. A körkivágó nagyon praktikus, ha szereted a yo-yokat, vagy egyéb íves mintákat.

FELSŐ ANYAGTOVÁBBÍTÓ ÉS KUKACOLÓ VARRÓGÉP-TALPAK

A hagyományos varrógép-talpakkal nem egyszerű megvalósítani a textilek tűzését, bár nem lehetetlen.  Azonban ezzel a két talppal sokat javul a helyzet, sokkal könnyebb a több réteg egyenletes mozgatása egyenes vonalban, illetve szabadon is. A talpakkal való bánásmódot érdemes először egy maradék textilen gyakorolni.SPECIÁLIS TŰK, GOMBOSTŰK, BIZTOSTŰK

Kifejezetten foltvarróknak készített  vékony és rövid tűket használhatsz az applikációk készítéséhez, a kézi tűzéshez, vagy a textilek összeillesztéséhet.A hajlított vonalú quilt-biztostűkkel könnyebb a szendvicsek összetűzése.A quilt gombostűk a hagyományos darabokkal összehasonlítva általában hosszebbak, és némelyiküknek a fejét laposra képezték ki, hogy a varrógép talpai alatt is el tudjanak menni.Azért, hogy a tűbe fűzött cérna jobban csússzon, a tűbe fűzés után speciális viasszal kenheted be, mely megkönnyítheti a varrást.VARRÓGÉP

Ha profi módon tudsz varrni, előbb-utóbb beruházol egy kifejezetten foltvarróknak szánt varrógépre.  Ebben a beépített programok, és a nagyobb felületű munkaterület segít abban, hogy kényelmesen tudd a foltokat összevarrni.A tűzéshez használható óriási varrógépeket elnézve azért nekem eszembe jut, hogy a hagyományos tűzés mégiscsak a kézi volna... 

SPECIÁLIS VÁGÓLAPOK ÉS VONALZÓK

Vágólapokból különböző méretűeket vásárolhatsz, azonban ha sok apró mintát vágsz ki, lehet, hogy előnyös lehet a forgatható (45x45 cm-es) vágólap.

A vonalzókat többnyire a méretük különbözteti meg, de speciálisabbak az ívelt, vagy a háromszög alakúak. A flexibilis vonalzót az ívek hosszának kiszámításához ajánlom.SABLONOK SZABÁSHOZ, TŰZÉSHEZ

A szabást megkönnyítheti az előre méretre vágott és a varrások helyét is jelölő plexi sablonok használata.  Véleményem szerint az egyenes vonalban vágott darabokat vonalzó és vágólap segítségével egyszerűbb méretre szabni, azonban az ívekhez ezek a sablonok nagy segítséget jelentenek.A tűzésmintáknál pedig az előre kivágott sablonok használata a szabad gépi tűzést még nem mesterfokon végzőknek nyújt segítséget a sablonok használata. 

RAGASZTÓK

A textileket sokszor ideiglenesen egymáshoz kell rögzíteni.  A gombostű sokszor nem biztosítja a fixálást, ilyenkor lehet applikációs papírt, vagy később kimosható ragasztót is használni.  Kaphatóak tubusban, spray formában vagy stiftes változatban is.

VASALÓK

A későbbiekben szó lesz még a vasalásról, azonban itt is megemlítem a kis méretű vasalókat, melyek a precíz vasalásban nyújtanak segítséget.

APPLIKÁCIÓS ESZKÖZÖK

Az apró minták applikáláskor lehetséges, hogy szükséged lesz csipeszekre, pálcikákra...Az említett eszközökön kívül is van bizonyára olyan darab, ami egyes technikák alkalmazása esetén jó szolgálatot tesz.  Ha van még ötleted, kérlek, oszd meg velem a hozzászólások között, és igyekszem kibővíteni a foltvarró-eszközök listáját a javasoltakkal.

Az alapanyagok és az eszközök megismerése után, de még mielőtt a varrásra rátérnénk, olvasd el milyen előkészületek szükségesek a foltvarrás megkezdése előtt.A foltvarrás alapok további cikkei:

- A foltvarrás története dióhéjban
- A foltvarráshoz szükséges alapanyagok
- A foltvarrásnál használható kiegészítő alapanyagok
- Elengedhetetlen foltvarró eszközök
- Kiegészítő (extra) foltvarró eszközök
- A foltvarrás előkészületei
- Foltvarrás kézzel, vagy géppel
- Az elkerülhetetlen vasalás
- Foltvarrás blokkok
- A blokkok összeillesztése
- A foltmunka keretezése
- Hátlap, bélés, tűzés
- Mire figyelj a tárolásnál, szállításnál
- A foltvarrás kombinálása hímzéssel

Szólj hozzá

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

Üzenete moderátori jóváhagyás után jelenik meg az üzenőfalon. Köszönjük türelmét!

Kézimunka hírlevél

Értesülj a legfrisebb tartalmakról első kézből