Blog

You can read my latest news here as well as stories about my everyday (needlework) life. Follow me here, and come back as often as you can!

Stitching to aida or to linen?

 The aim of this post is to highlight the differences, advantages, and disadvantages of the diverse fabrics  we are able to cross stitch on.

Let me start with the beginners. The best fabric for them to start stitching on is aida, especially those fabrics which have less holes in an inch.  But in case you have ever tried some other craft, do not use the 6-8 HPI (hole per inch) ones which are specially made for small children to start with. It is good when you start to stitch to have a nice and more or less quick result.  So please start with a greater number holes, eg. 14 HPI aida.

You can stitch to aida equal x stitches onto aida and you won’t face any problems either in the case of French knots or simple backstitches. Since the holes you have to push the needle through are a bit bigger than the other parts of the fabric it is easier for most of the stitchers to count the colours.

But if the design contains more half-stitches, quarter-stitches or it is full of very precise backstitches it is worth considering the usage of evenweave base for the stitching.  Even from this type of material you can choose a lazy or a thicker one. But you always have to take care about using two holes for counting the height and width of the cross stitches.

My opinion is that designs showing more details are neater on evenweave and it is easier to stitch backstitches into this material as I mentioned in my previous post.

You can choose between cotton and linen evenweaves.  The linen one has a more natural look but it is harder to stitch on it. The cotton evenweave’s holes are regular while the linen one could have some differences in the distances between the lines. I suggest stitching natural designs onto linen evenweave.

DMC – one of the major thread-producers – also has linen threads too.  This type’s thickness is not as constant as the cotton one’s.  The stitches looks more natural with these threads.  I suggest stitching onto linen – especially with linen threads – only for advanced stitchers since it is harder than stitching with cotton threads onto cotton evenweaves or to aida fabric.

I have stiteched several pictures on aida, like this one, but I prefer to stitch to evenweave nowadays.  You can see one of these ones via this link.

I have stitched these black tulips to linen evenweave using cotton threads, while I have already stitched a whole serial with DMC linen threads to linen evenweave. You can check them out here.

What is your favourite fabric?  What kind of material do you like to use? Have you ever tried these alternative fabrics? Are  you interested in finding out what other kinds of stitching base I have used till now?

Please share your opinion with me!

 M.I.Eszter
Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /var/www/virtual/adword/html/eszterkezimunka.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 288

Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /var/www/virtual/adword/html/eszterkezimunka.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 288
Write a comment!
 • szia!
  tanácsra lenne szükségem: egy 4 éves kisembernek szeretnék varrni egy párnát, melynek elülső oldalára egy keresztszemes mintát szánok. a minta teljesen telített, nem marad rajta üres hely a végén. szerinted mire ajánlatosabb hímezni: kongréra vagy hímzővászonra? kongréra már rengeteget hímeztem, van tapasztalatom, de a hímzővászon eddig elmaradt. érdemes lenne most kipróbálni a szebb összhatás érdekében?
  előre is köszönöm!

 • Szia Baboo,

  A hímzővásznat ajánlanám. Nem nehéz hímezni rá, pár öltés után megszokod. Ha párna lesz belőle, akkor az anyaga miatt is jobb, mert puhább, kevésbé “törik”.

  Ha párnát csinálsz, azt javaslom, csinálj egy huzatot, és a belsejébe egy kitömött belső párnát. Ekkor a külső részt könnyebb mosás után vasalni.

  Még egy megoldás lehet érdekes, ha nem közvetlenül a párna anyagára, hanem egy külön anyagra varrod, és ezt az anyagot varrod fel a párnára. Ekkor akár úgy is felvarrhatod, hogy a hímzett minta körül rojtos legyen az anyag.

  Kíváncsi vagyok, végül melyik megoldás mellett döntesz, majd írd meg, mutatsd meg az elkészült művet.

  Üdv.
  M.I.Eszter

 • Szia Eszter!
  Nagyon szépen köszönöm a tanácsot, mindenképpen megfogadom és amint időm engedi, megyek is vászon-vadászatra! 🙂
  A belső-párnás gondolat is mindenképpen hasznos, hiszen egy pici gyerektől nem lehet elvárni, hogy ne koszolja össze a kis kincsét, én pedig azt szeretném, hogy használja is, ne csak a szekrényben díszelegjen. Hogy rostos legyen-e a széle, azt még nem tudom, meglátjuk, hogy viseli majd Thomas (a minta ) a rojtokat 🙂
  ha készen leszek, feltétlenül megmutatom majd az eredményt, már csak a sokrétű tanácsért is köszönetképpen!

  Köszönettel: baboo

 • Baboo,

  Thomas köré szerintem nem kell rojt. De lehet, hogy a világoskék alapon jobban mutat, mint fehéren. És hímzővászonból már nagyon sok szín kapható.

  Jó munkát!
  M.I.Eszter

 • Kedves Eszter!

  Én kérdezni szeretnék, mert sajnos sehol sem találok választ szerintem egyszerű kérdésemre, hátha Ön tud segíteni.
  Nem tudom mit jelentenek az Aida vászon számozásai. Tudom, hogy az anyag sűrűségét, és hogy minél nagyobb a szám, annál sűrűbb az anyag, de nincs támpontom, hogy mondjuk egy 8-as Aidán hány X-szem esik egy négyzetcentiméterre.
  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Gyuriczáné

 • Kedves Katalin,

  Az aidán (kongrén) feltüntetett számozás azt jelenti, hány luk van egy Inchen belül (HPI=Hole Per Inch).
  Azaz 8-as aidán 8 öltést lehet készíteni 2,54 cm-en, 16-oson pedig 16 szemet 2,54 cm-en.

  Remélem, ez segített. 🙂

  M.I.Eszter

 • Kedves Eszter!

  Az előző hozzászóláshoz kapcsolódnék én is.Mit jelent a cnt rövidítés pl.14(cnt)-es Aida vászon,ez is valami mértékegység féle? Befolyásolja az anyagválasztást valamiben?

  Köszönettel: Babimami

 • Babimami,
  A cnt szerintem count rövidítése és a 14 cnt azt jelenti, hogy egy inch-ben 14 szem van.
  Minél nagyon a cnt szám, annál sűrűbb az anyag.
  Anyagválasztásnál a leendő munka mérete miatt van jelentősége, illetve ha valaki esetleg rosszabbul lát, annak mindenképp nagyobb szemű anyagot kell választania.

  M.I.Eszter

 • Kedves Eszter!

  Valamikor gyerek koromban találkoztam ezzel a hímzéssel.Ami
  elő nyomott volt rengeteg újságot kézimunka könyvet megvettem
  de csak most vettem a bátorságot,hogy elkezdjem a keresztszemes hímzést.Jelenleg miniatűröket kezdtem csinálni,
  de szívesen csinálnék képeket is.Az volna kérdésem,hogy csak az osztott szálú fonal a jó a keresztszemeshez,vagy a gyöngy fonal is?
  Köszönettel:jankabogi

 • Kedves Eszter!
  Tanácsért fordulok Önhöz. Nem lenvászon, de jellegében hasonló, csak polieszter anyagú párnára szeretnék mintát keresztszemessel rávarrni. A gondom, és kérdésem az lenne miylen trükköt ismer arra, ha párna már adott és a varrásból adódóan nem teljesen vizszintesen futnak a sorok. Hoygan tudok erre mégis egyenesen vezetve varrni?
  Ez lesz az első munkám ezzel a technikával ( a gyerekkori próbálkozások után).
  köszönettel: Lilith

Your email is never shared. Required fields are marked *

Üzenete moderátori jóváhagyás után jelenik meg az üzenőfalon. Köszönjük türelmét!

Needlework newsletter

Would you like to know the latest news about my webpage directly? Sign up now!