Blog

Itt olvashatod, mi történik velem, mik a legújabb kézimunkáim. Kövess, gyere minél gyakrabban!

Kongré vagy vászon?


Szándékosan nem írtam hímzővásznat a címben. Ugyanis vászon alatt az egyenletesen szövött hímzővászon mellett az önmagában is egyenetlen mintás lenvászonra is lehet keresztszemes hímzéseket készíteni.


No de hadd kezdjem a kezdőkkel. Számukra a legelőnyösebb keresztszemes hímzéshez használható alapanyag a kongré, méghozzá a nagyobb HPI (Hole Per Inch) számmal rendelkezők. Jó, jó, itt most nem a gyerekeknek készülő 6-8 HPI-s textilekre gondolok, de az első kézimunka készítésekor jó, ha az alkotás eredménye látványos. Ezért az első munkához a nagyobb szemek készítéséhez szövött aida vásznat ajánlom. (aida = kongré)


Kongré alapra nagyon szépen lehet az egész keresztszemeket öltögetni, és sem a francia csomókkal sem pedig az egyszerűbb kontúr-öltések elkészítésével nincs probléma. Mivel a szemek sarkainak jelölésére ezen a textilen nagyobb lyukat hagynak a szövés során, sokak számára sokkal jobban átlátható és számolható a minta.


Azonban ha egy mintában több helyen is fél-, vagy negyed szemeket kell ölteni, esetleg a kontúröltések nagyon precízek, fél szemeket érintenek, érdemes megfontolni a hímzővászon használatát. Ebből a típusból is létezik lazább és sűrűbb szövésű. Arra azonban mindkét esetben oda kell figyelni a keresztszemes minta kiszámolása során, hogy itt egy szem szélessége és magassága kétluknyi távolságnak felel meg.


A hímzővászonra hímzett finomabb minták sokkal szebben mutatnak ezen a textilen, mint kongrén. S mint ahogyan a korábbi írásomban is említettem, a minták kontúrozása során a „szőrözése” is könnyebb.


A hímzővászon közeli rokona a lenvászon. Ennek az alapanyaga, mint ahogyan a neve is mutatja, lenből készül. Míg a hagyományos hímzővászon szövése egyenletes, addig a lenvászon a természetes rostok eltérő vastagsága miatt kevésbé tartja a sorok között az azonos távolságot. Természeti minták hímzésére viszont kifejezetten jó alapanyag, hiszen már önmagában is natúr hatást kelt.


A DMC – nek létezik már néhány színben lenes alapú – hasonlóan a vászonhoz – nem teljesen egyenletes fonala, amellyel a hatás még természetesebbnek tűnik.


A lenvászonra hímzést kifejezetten haladóknak ajánlom, akkor is először pamut fonallal. A len alapra lenes fonallal történő hímzés véleményem szerint sokkal nehezebb, mint a hagyományos textilekkel.


Kongréra sok képem készült például ez, hímzővászonra készült többek között ez.


Lenvászonra pamutfonallal eddig egy képet hímeztem, a fekete tulipános nagy csendéletet, míg lenes alapra lenes vászonnal egy egész sorozatot készítettem. Ilyenek, mint ez.


Neked van kedvelt alapanyagod? Mire hímzel szívesebben? Kipróbáltad már a többi lehetőséget is? Kíváncsi vagy-e hogy milyen más alapanyagokat próbáltam még ki a textileken kívül a keresztszemesekhez?


Írd le Te is a véleményedet, tapasztalataidat!


 
M.I.Eszter
Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /var/www/virtual/adword/html/eszterkezimunka.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 288

Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /var/www/virtual/adword/html/eszterkezimunka.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 288
Szólj hozzá
 • szia!
  tanácsra lenne szükségem: egy 4 éves kisembernek szeretnék varrni egy párnát, melynek elülső oldalára egy keresztszemes mintát szánok. a minta teljesen telített, nem marad rajta üres hely a végén. szerinted mire ajánlatosabb hímezni: kongréra vagy hímzővászonra? kongréra már rengeteget hímeztem, van tapasztalatom, de a hímzővászon eddig elmaradt. érdemes lenne most kipróbálni a szebb összhatás érdekében?
  előre is köszönöm!

 • Szia Baboo,

  A hímzővásznat ajánlanám. Nem nehéz hímezni rá, pár öltés után megszokod. Ha párna lesz belőle, akkor az anyaga miatt is jobb, mert puhább, kevésbé “törik”.

  Ha párnát csinálsz, azt javaslom, csinálj egy huzatot, és a belsejébe egy kitömött belső párnát. Ekkor a külső részt könnyebb mosás után vasalni.

  Még egy megoldás lehet érdekes, ha nem közvetlenül a párna anyagára, hanem egy külön anyagra varrod, és ezt az anyagot varrod fel a párnára. Ekkor akár úgy is felvarrhatod, hogy a hímzett minta körül rojtos legyen az anyag.

  Kíváncsi vagyok, végül melyik megoldás mellett döntesz, majd írd meg, mutatsd meg az elkészült művet.

  Üdv.
  M.I.Eszter

 • Szia Eszter!
  Nagyon szépen köszönöm a tanácsot, mindenképpen megfogadom és amint időm engedi, megyek is vászon-vadászatra! 🙂
  A belső-párnás gondolat is mindenképpen hasznos, hiszen egy pici gyerektől nem lehet elvárni, hogy ne koszolja össze a kis kincsét, én pedig azt szeretném, hogy használja is, ne csak a szekrényben díszelegjen. Hogy rostos legyen-e a széle, azt még nem tudom, meglátjuk, hogy viseli majd Thomas (a minta ) a rojtokat 🙂
  ha készen leszek, feltétlenül megmutatom majd az eredményt, már csak a sokrétű tanácsért is köszönetképpen!

  Köszönettel: baboo

 • Baboo,

  Thomas köré szerintem nem kell rojt. De lehet, hogy a világoskék alapon jobban mutat, mint fehéren. És hímzővászonból már nagyon sok szín kapható.

  Jó munkát!
  M.I.Eszter

 • Kedves Eszter!

  Én kérdezni szeretnék, mert sajnos sehol sem találok választ szerintem egyszerű kérdésemre, hátha Ön tud segíteni.
  Nem tudom mit jelentenek az Aida vászon számozásai. Tudom, hogy az anyag sűrűségét, és hogy minél nagyobb a szám, annál sűrűbb az anyag, de nincs támpontom, hogy mondjuk egy 8-as Aidán hány X-szem esik egy négyzetcentiméterre.
  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel: Gyuriczáné

 • Kedves Katalin,

  Az aidán (kongrén) feltüntetett számozás azt jelenti, hány luk van egy Inchen belül (HPI=Hole Per Inch).
  Azaz 8-as aidán 8 öltést lehet készíteni 2,54 cm-en, 16-oson pedig 16 szemet 2,54 cm-en.

  Remélem, ez segített. 🙂

  M.I.Eszter

 • Kedves Eszter!

  Az előző hozzászóláshoz kapcsolódnék én is.Mit jelent a cnt rövidítés pl.14(cnt)-es Aida vászon,ez is valami mértékegység féle? Befolyásolja az anyagválasztást valamiben?

  Köszönettel: Babimami

 • Babimami,
  A cnt szerintem count rövidítése és a 14 cnt azt jelenti, hogy egy inch-ben 14 szem van.
  Minél nagyon a cnt szám, annál sűrűbb az anyag.
  Anyagválasztásnál a leendő munka mérete miatt van jelentősége, illetve ha valaki esetleg rosszabbul lát, annak mindenképp nagyobb szemű anyagot kell választania.

  M.I.Eszter

 • Kedves Eszter!

  Valamikor gyerek koromban találkoztam ezzel a hímzéssel.Ami
  elő nyomott volt rengeteg újságot kézimunka könyvet megvettem
  de csak most vettem a bátorságot,hogy elkezdjem a keresztszemes hímzést.Jelenleg miniatűröket kezdtem csinálni,
  de szívesen csinálnék képeket is.Az volna kérdésem,hogy csak az osztott szálú fonal a jó a keresztszemeshez,vagy a gyöngy fonal is?
  Köszönettel:jankabogi

 • Kedves Eszter!
  Tanácsért fordulok Önhöz. Nem lenvászon, de jellegében hasonló, csak polieszter anyagú párnára szeretnék mintát keresztszemessel rávarrni. A gondom, és kérdésem az lenne miylen trükköt ismer arra, ha párna már adott és a varrásból adódóan nem teljesen vizszintesen futnak a sorok. Hoygan tudok erre mégis egyenesen vezetve varrni?
  Ez lesz az első munkám ezzel a technikával ( a gyerekkori próbálkozások után).
  köszönettel: Lilith

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

Üzenete moderátori jóváhagyás után jelenik meg az üzenőfalon. Köszönjük türelmét!

Kézimunka hírlevél

Értesülj a legfrisebb tartalmakról első kézből