Blog

Itt olvashatod, mi történik velem, mik a legújabb kézimunkáim. Kövess, gyere minél gyakrabban!

Foltvarrás kiállítás Birminghamben

Mint ahogy már egy korábbi bejegyzésemben is írtam, idén augusztusban ismét megrendezték Angliában a foltvarrás szerelmeseinek és művelőinek a seregszemléjét.

Festival of quilts 2008


Nagy izgalommal készültem a kiállításra, kíváncsi voltam a többi foltvarró alkotásaira, de arra is, milyen is lehet egy ekkora méretű kiállítás részese lenni. Be kell valljam, nem csalódtam. Amikor vasárnap reggel kiszálltam az autóból, és egy óriási kiállítási terültet láttam magam előtt, tudtam, hogy a befelé tartó népes "női szakaszt" kell kövessem. Nem tévedtem. Egyenesen a "Festival of Qiults 2008" rendezvényre tartottak kivétel nélkül mindannyian.

Már a bejárat méretéből is gyanítani lehetett, hogy ez a rendezvény általam még korábban nem tapasztalt méretekkel rendelkezik. Ám reggel még csak a zárt ajtókat méregettem, be-bekukucskálva a rácsokon, mert a délelőttöm egy részére még volt más kézimunkás programom.

Amikor azonban dél körül végre átléphettem a bejáratot, hirtelen azt sem tudtam, merre induljak. Egy óriási térben minden irányban csak paravánokra kifüggesztett foltmunkákat láttam. Végül próbáltam valahogyan soronként haladni, s minden munkát megszemlélni, de időről időre oldalra pillantgatva néha elcsábított a tervezett utamtól egy másik sor, vagy egy másik alkotás.

Festival of quilts 2008

Az óriás méretekkel rendelkező csarnokban 51 országból érkező több mint 1300 quilt került kiállításra s ezen felül rengeteg versenybe nem nevezett kiállító, bemutató volt a csarnok különböző részein. Az így kiállító művészek, csoportok egyike a magyar foltvarrók hagyományos, kékfestő anyagokból készített munkáit mutatta be Dolányi Anna vezetésével. Ezek között volt hagyományos motívumokat ábrázoló mű, de modern hatású kép is.

A fesztiválra benevezett foltvarrott műveket a szervezők 16 kategóriába osztották szét. Volt olyan amelyikben sok, de akadt olyan kategória is, amelyikben csak néhány jelentkező mérkőzött meg egymással. Mivel fényképek alapján már a kiállítás előtt egy előszűrés történt a munkák között, így én azt gondolom, hogy minden olyan textil, amelyik a fesztivál keretein belül bemutatásra került elismerést jelent a készítőjének. Természetesen a zsűri által kiválasztott első, második és harmadik helyezetteket mindenki sokkal inkább megcsodálta, ráadásul ezek az alkotások az elrendezés szempontjából is kiemelkedőbb helyet kaptak.

Azt az élményt, amit ez a kiállítás nyújtott nekem, valójában nagyon nehéz megfogalmazni. Sajnos a kiállítás látogatását csak egy napra terveztük, így próbáltam minél több dolgot megnézni, elraktározni a memóriámba (és a fényképező memóriájába). De úgy 2-3 óra nézelődés után egy kicsit "kimenekültem" a foltos munkák közül. Egyszerűen beteltem a sok szép, színvonalas munkával. Ekkor pedig még a saját munkáim közül csak egyet találtam meg.

Piactéer

Persze, mint ahogyan ez a szakmai kiállításokon általában lenni szokott, a kézimunkához és a foltvarráshoz szorosan kapcsolható termékek, könyvek és anyagok értékesítői is jelen voltak a "piactéren". A neves varrógép-gyártók több tucat gépen egyszerre mutatták be a jelentkezőknek a gépeket, s aki szeretett volna akár egy új varrógéppel is távozhatott a vásárból. Ide menekültem, s próbáltam ügyelni arra, hogy ne tévedjek el az árusítók erdejében és ne költsem el a pénztárcám teljes tartalmát.

Festival of quilts 2008 Festival of quilts 2008

Az itt töltött pihenő idő után aztán újra visszahúzott a kíváncsiságom a kiállított művek közé, s folytattam a nézelődést. Néhány számomra nagyon érdekes dolgot találtam. A mini kategóriának a precizitása ámulatra méltó a szememben. Nem tudom, miért lett első az első helyezett, én biztosan a másodikat jutalmaztam volna ezzel a díjjal. Bár a többi kép is nagyon szépen volt elkészítve. Érdekes látványt nyújtott ez a kiállítási rész, mert míg a többi helyen messziről nézelődtek a látogatók, addig ezen a részen egészen közelről lehetett csak igazán a foltvarrott képek szépségeit észrevenni.

Festival of quilts 2008


Egy másik kategória győztese és külön díjat is kapott alkotás szintén sok látogató figyelmét keltette fel. Ez a quilt egy darab fehér textilből készült, s a mintáját "mindössze" a különböző színekkel történt letűzése adta. Valóban bámulatos volt látni közelről, hogyan alakult ki a minta valójában.

Festival of quilts 2008 Festival of quilts 2008

A kiállítás szervezésével kapcsolatban pedig érdemes megemlíteni azt a nálunk szerintem szokatlan tényt, hogy bár nagyon kevés felügyelő volt a teremben, a képekhez, kiállított tárgyakhoz mégsem nyúlt hozzá senki, pedig a látogatók nagy többsége valószínűleg kíváncsi lett volna egy-egy alkotás hátoldalára is. A felügyelők azonban fehér kesztyűs (!) kézzel ezt bárkinek szívesen megmutatták. Több helyen voltak padok, székek elhelyezve, amiről egyszerre több munkában is lehetett gyönyörködni, s többnyire a látogatók ki ki használták ezt a kényelmes pihenési lehetőséget.

Festival of quilts 2008


Mint ahogyan írtam, több cég is tartott különböző bemutatókat, nagyrészt eladási céllal. De nem csak ilyen bemutatók voltak a négy napos rendezvény során. Különböző tanfolyamokra, műhelymunkákra már előzetesen is lehetett jelentkezni, de néhányra (igaz nem mindegyikre) még aznap reggel is akadt hely. Ezeken a tanfolyamokon a foltvarró technikákat, fogásokat, új módszereket lehetett elsajátítani a témában már jártas "mesterektől". Jómagam is már előre lefoglaltam a helyemet egy ilyen csoportba, és a szalaghímzés alapjaival ismerkedtem meg a délelőtt folyamán.

Mire elérkezett a kiállítás zárásának ideje a kiállított munkákat sikerült végignéznem, s néhány új anyagra és könyvre is szert tettem a piactéren. De a mi a legfontosabb, óriási élménnyel gazdagodtam, rengeteg újdonságot és szép dolgot láttam, s ihlettel tele sétáltam ki a fesztiválról.

Saját képA Festival of Qiults 2008-on készített képeimet pedig ezen a linken Veled is megosztom. S bár a fényképek nem adják vissza teljes mértékben a kiállítás hangulatát, talán ízelítőt tudnak mutatni abból, milyen is napjainkban a foltvarrás a nagyvilágban.

Nézegesd meg a képeket, s mond el a véleményed! Kíváncsi vagyok, Rád milyen hatással vannak a képek.M.I.EszterFIGYELMEZTETÉS! Az összesen 286 kép nézegetéséhez 3 napi hideg élelemre lesz szükséged.


Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /var/www/virtual/adword/html/eszterkezimunka.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 288

Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /var/www/virtual/adword/html/eszterkezimunka.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 288
Szólj hozzá
 • Nagyon szép és érdekes volt csak úgy átfutni a képeket is (mert tényleg több nap kell egy ilyen képgyűjtemény áttekintéséhez) Köszönöm, hogy megosztottad velünk élményeidet. Sajnos egy ilyen kiállitás sokszor benyomások sorozatából marad meg bennünk, nehéz mindent befogadni memóriánk. Biztos jó ötlet a sok pad, mert fáradt lábbal nem élvezed annyira. Majd vissza-visszatérek.

 • Szerintem sem lehet a képeket egy szuszra végignézni. Nem véletlen, hogy több, mint egy héttel a hazaérésünk után kerültek fel. Nekem is eltartott egy ideig a kivágás átszerkesztés, méretezés…
  És mint ahogyan írtam is, nagy volt az egész kiállítás, fél napig szinte csak fotóztam. (Húzta is a nyakam a fényképező… 🙂

  M.I.Eszter

 • Szia Eszter!
  Csodálatos dolgokat láthatunk általad, köszi hogy megosztottad velünk élményeidet. Eddig több mint egyharmadát sikerült végignéznem (alig lehet abbahagyni), fantasztikus a színek és formák kavalkádja. Gratulálok a munkáid beválogatásához, kiállításához.

 • Kedves Eszter!
  Folyamatosan követem munkáid, gyönyörűek valóban, gratulálok!
  Én magam is kézimunkázom, a foltvarrás az a technika amit még nem sajátítottam el,de már évek óta nézegetem,csodálom.
  A kiállítás viszont teljes mértékben ihletet adott. Csodálatos munkákat láttam, lenyűgöző alkotások. Csak irigyelni tudlak, hogy személyesen is ott jártál!!!
  Mégegyszer gratulálok és sok sikert kívánok a további munkáidhoz.
  K.B.Andrea

 • Kedves Eszter!

  Gratulálok a kiállított munkáidhoz, nagyon jó érzés lehet, egy ilyen nívós kiállítás résztvevőjének lenni.
  A kékfestős, magyar motívumos munkák is dicséretesen szépek ebben a szín és forma kavalkádban.
  A fehékeztyűs teremőrök imponálóak számomra, kellő tiszteletet diktálnak a kiállított alkotások iránt, hiszen a textilből készűlt dolgoknak olyan nehéz ellenállni, önkéntelenül, simizné, forgatná az emberlánya.
  További sikeres munálkodást kívánok, és köszönöm, hogy megosztottad velünk az élményeidet.
  Üdvözlettel
  Marika

 • Kedves Eszter! Nagy élmény volt végignézni a képeket is ! El tudom képzelni, milyen lehetett ott személyesen. Különösen Neked, aki megállhattál a saját kiállított munkáid előtt. Gratulálok, nem semmi!

 • Eszter,
  Egyik gyönyörűbb, mint a másik!!!
  Nagyon szép művészi alkotások!!! Le a kalappal vagy a kendővel :))) előtettek!!!

 • Kedves Eszter!Györörü és igazi nagy élmény lehetett ott lenni és csodálni mások és a saját munkádat!Köszönöm hogy én is láthattam meg a többi foltos is!Gratulálok a munkáidhoz, és remélem máskor is meg osztod velunk a tudásodat!Köszönöm:Gabi

 • Kedves Eszter !
  Köszönöm,hogy megosztottad velünk élményedet és láthattuk általad ezt a sok szép munkát.
  Várom,hogy bemutatod nekünk a most elsajátitott szalaghimzéses technikát.
  Munkádhoz további sok sikert és jóegészséget kivánok Irén

 • Kedves Eszter a családom nevében is kvánok jó egészséget neked és a kedves családodnak.Különösen jó volt olvasnom hogy a férjedre számíthatsz ezt én is tapazstaltam mikor beteglettem.Mindenki velemvolt és ez segített.”Lehet-e szegény,kit szeretnek?”/Oskar Wilde/ és téged akit ennyien szeretnek az sokkal hamarabb gyógyúl.Neked tenned és tenned kell.Szeretném ha megmutatnád a szalaghimzéses technikáját.Köszönöm a lehetőséget. HJné Eszter.

 • Kedves Eszter! Nagyon irigyellek, hogy ilyen gyönyörű helyre eljutottál. Biztosan sok szép munkát láttál, és sok ötletet lestél el, amit majd remélem velünk is megosztasz. További sok sikert, jó egészséget kívánok, Lívia

 • Kedves Eszter! Igaz,hogy már megirtam,hogy milyen gyönyörüek a képeid nem is tudom,hogy tudsz ilyen szépségeket alkotni.Az elképzelhető,hogy némelyiket felteszed az oldaladra és esetleg a leirás is! Üdv:Gabi

 • Kedves Gabi!

  Előbb-utóbb mindennek eljön az ideje.
  Most épp másnak a leírását készítettem el, és még másik leírásokat terveztem ezek előtt feltenni. De ígérem, ezek is sorra fognak kerülni.

  M.I.Eszter

 • Kedves Eszter! Hatalmas élményben lehetett részed. Mindig is sokra értékeltem azokat az embereket, akik a szépet és jót megosszák másokkal is. Te közéjük tartozol. Köszönjük neked. Kivánok még sok szép alkotást, igazán szépek a képek. Te már egy müvész vagy.Üdvözlettel: Molnár Lászlóné Ági!

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

Üzenete moderátori jóváhagyás után jelenik meg az üzenőfalon. Köszönjük türelmét!

Kézimunka hírlevél

Értesülj a legfrisebb tartalmakról első kézből