Magamról

Olvass bele a történetembe.

Magamról

Kedves Olvasó! Találkoztunk már?

Ha jártál már az oldalamon, esetleg találkoztunk is már valahol, ez esetben alább találsz egy összefoglalót rólam, hátha valamit nem meséltem el még…

Ha még nem ismersz, és kíváncsi vagy, kinek az oldalára tévedtél, szeretnék Neked bemutatkozni, mesélni a kézimunkáimról… és egy kicsit az életemről is.

Mint általában az emberek többségének, nekem is sok – és persze sokszor eltérő – arcom van. Az elmúlt évtizedek alatt sokat változtam, sok mindenbe belekóstoltam, s persze a körülöttünk lévő világ és a nagy betűs élet is éreztette hatását… A szárnypróbálgatások eredményeit – ami a kézimunkákat illeti – megtalálod képek, leírások, videók és blogbejegyzések formájában a weboldal különböző részein. Elárulom, hogy néha egy kicsit az életemről is mesélek, de az Eszterkézimunka.hu célja azért a textiljeim, kreatív tevékenységem bemutatása marad.

Általános iskolás korom óta foglalkozom folyamatosan valamilyen kézimunkával. Csak a technika változik.

Legelőször a kötőtű került a kezem ügyébe. Ez a szerelem eltartott egészen a főiskoláig, s azóta néha- néha újra fellángol. Sok pulcsi készült el a Budapest-Miskolc között közlekedő vonatokon. Akkoriban még sokkal szívesen hordtuk a saját kezűleg kötött darabokat.

A főiskolán ismertem meg a gobelin technikáját, jó néhány képet készítettem belőle, amit a galériák egyikében meg is nézhetsz.  Azonban a keresztszemesekkel való szerelembe esés a gobelinek hímzését kiszorította az életemből.

Amikor Szigetszentmiklósra költöztünk, egyik gobelin-beszerző utamon láttam meg a keresztszemes készleteket és vettem meg életem első kis csomagját, amiből egy aprócska kép készült. Első keresztszemesemet már nem tudom bemutatni, mert rögtön el is ajándékoztam. Nem sokkal ezután néhány hónapot Angliában töltöttem, ahol óriási mennyiségben lehet keresztszemes magazinokat kapni, és persze a helyi kézimunka-üzlet is csordultig volt hímzendő alapanyagokkal… Ugye nem kell, hogy bővebben leírjam az életre szóló „szerelem” első inspirációit ezek után?  Az angliai nyár után keresztszemes magazinokkal és lelkesedéssel felvértezve érkeztem haza, s szerencsére kis városunk egyike azon szerencsés településeknek, ahol igazán jól felszerelt kézimunka-üzlet várja a hímezni vágyókat.

Néhány kisebb kép és apró használati tárgy hímzése után belefogtam nagyobb képek öltögetésébe is.  Idővel megismerkedtem a több dimenziós alkotásokkal is, lett így hímzett házikónk, fenyődíszünk, dobozkánk… Az elkészült képeimet megtekintheted a keresztszemes képek, terítők és egyebek kategóriákban.  Szánj rá időt!

A keresztszemesekkel kötött, – jelenleg öröknek tűnő – kapcsolatom az évek során mit sem változott. Bár voltak, s vannak időszakok, amikor kevesebb időt tudok öltögetésre szánni, azonban igyekszem a kikapcsolódásnak e formáját időről időre beiktatni a mindennapokba.

Sokáig csak vágyakoztam a foltvarrás technikájának elsajátítására. Csodálva nézegettem az apró textilekből készült kisebb-nagyobb csodákat, azonban belevágni nem mertem.  Panna lányom születése után azonban jól esett kikapcsolódni kéthetente egy délelőttre a „Tököli öltögetők” körében.  A csoportban megtanulhattam az alapokat, kipróbálhattam a tudásomat, az első néhány munkámmal pedig örömet tudtam szerezni ismerőseimnek.

Ahogy egyre inkább elmerültem a patchwork technikájában, úgy alakultak (szerintem) egyre szebben a varrógép tűje és a kezeim között a textilek.  Hasonlóan a keresztszemesekhez, a foltvarrással készült műveimet is igyekeztem megmutatni kiállításokon, és több helyre is pályáztam velük.  Büszke vagyok arra, hogy több nemzetközi kiállításra is sikerült eljuttatnom néhány alkotásomat.  

Egyik foltvarró kiállításon ismerkedtem meg a szalaghímzéssel, s megbabonázott, ahogyan az apró szalagok mintává válnak, s szinte életre kelnek a textilen. Az alap-öltésekről, és erről a fantasztikus technikáról végül egy weboldalt is készítettem (www.szalaghimzes.hu), ahol az alap-öltésekkel és néhány általam készített minta leírásával is megismerkedhetsz.

A textilek mellett kikacsintgatok más irányba is néha, kipróbáltam a szalvétatechnikát, az üvegfestést, valamint a mostanában népszerű színezést és hébe-hóba a konyhában is próbálok kreatív lenni. 🙂  Szerencsére a hobbijaimat (és a hóbortjaimat) a családom is tolerálja, s úgy tűnik, lesz kinek átadni a staféta-botot.

Az oldalon találsz kiállításokat bemutató albumokat. Egy-két kivételtől eltekintve, ezek a fotó-albumok olyan kézimunka-kiállításokon készültek, ahol az alkotásaim is kiállításra kerültek. Nagyon büszke vagyok arra, hogy sokszor és sok helyen kerültek a műveim remek helyekre és inspiráló környezetbe.

Ez az oldalam 2007-ben, 10 éve indult, majd nem sokkal később a blog-omon is követhették az ismerőseim a mindennapjaimat. 2011 után azonban egy hosszabb szünet következett a folyamatos frissítésekben.  Életem szerves része volt ugyanis 2008 és 2016 között a Foltvarázs Kézimunka Webáruház, amelyet a párommal együtt építettünk fel annak érdekében, hogy a hazai kézimunkázókat ellássuk alapanyagokkal, segédeszközökkel és a hobbijukhoz kapcsolódó információkkal.  A webáruház üzemeltetése sok energiámat emésztette fel s a saját örömömre végzett kézimunka egyre inkább háttérbe szorult. Ehhez az is hozzájárult, hogy 2011 novemberében a családunk immár négy fősre bővült, valamint az is, hogy a szakmai karrieremben is több időt igényelt a munkám.

A kiesett időt bepótolni ugyan nem lehet és nem is szeretném ezt az időszakot negatívan feltüntetni, mindössze a hobbim szorult háttérbe ezekre az évekre. A Foltvarázst 2016-ban átadtuk új tulajdonosának, így a kézimunka jelenleg nem munka, hanem élvezetes időtöltéssé vált ismét az életemben.  2017-ben elérkezett arra is az idő, hogy a régi felületet kicsit megújítsam, és a weboldal régi ráncait kicsit kisimítsam.  Ennek az eredményét láthatod most Te is.

Természetesen a weboldal nem jöhetett volna létre, ha nincs támogató családom és barátaim.  Az ő biztatásuk adta meg az első évek lendületét, inspirációját. Párom folyamatos segítsége nélkülözhetetlen a folyamatos technikai újításokban, de a foltvarró takarók tűzésében is szakértő lett az elmúlt évek alatt.  Köszönet érte.  Panna lányom pedig úgy tűnik, hamarosan utol ér és lehet, hogy el is hagy a kreatív ötletekben. Munkáit az „Idegen tollak” kategóriában találod. Nagyon büszke vagyok rá.  Kati lányom inkább mozgásban jeleskedik, de néha-néha ő is csodás dolgokat készít, egyenlőre a jövő titka, hogy ő milyen irányban érdeklődik majd. Kíváncsian várom.

Kedves olvasó!  Ennyit rólam dióhéjban… Lapozd át az oldalam, s ha kedved tartja, olvass bele a blog cikkeibe, írd meg véleményedet, vagy ismerkedj meg Te magad is a kézimunka csodáival!

 

Jó szórakozást kívánok mindehhez!

Mezőné Implom Eszter
2017

Kézimunka hírlevél

Értesülj a legfrisebb tartalmakról első kézből