Blog

Itt olvashatod, mi történik velem, mik a legújabb kézimunkáim. Kövess, gyere minél gyakrabban!

Mi az, ami Téged érdekelne?

Milyen témákat szeretnél látni a blogon?

Kíváncsi vagy-e, mikor és mit csinálok éppen, vagy jobban érdekelnének a kézimunka-fajtákhoz kapcsolódó leírások?

Esetleg van már kérdésed is?

Szeretnéd-e tudni, hogy mikor és hol van olyan kiállítás, amin részt veszek? Akár látogatóként, akár kiállítóként.

De az is lehet, hogy leginkább az fúrja az oldaladat honnan szerem be az alapanyagokat...

Tulajdonképpen szinte az összes előbb említett témáról külön-külön is lehetne akár regényt is írni, de nem az a célom, hogy virtuális papírt írjak tele, hanem, hogy olyan kérdésekről, témákról írjak, ami Téged is érdekel.

A vélemények közé Te is beírhatod kérdéseidet, témajavaslataidat annak érdekében, hogy a megfelelő témákat tudjak vitára bocsátani.

Válaszaidat, kommentjeidet előre is köszönöm.M.I.Eszter
Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /var/www/virtual/adword/html/eszterkezimunka.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 288

Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /var/www/virtual/adword/html/eszterkezimunka.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 288
Szólj hozzá
 • Sziasztok! Keresek hímezhető kéztörlőt, de nem 1000 Ft-ért, mint a Meseboltban és az Éva kézimunkában. Tud valaki valahol olcsóbbat? A Corában 99.-Ft, de van rajta minta, és nem tudom eltüntetni. És egy érdekesség: megtaláltam nagymamám 1931-1939- ig összegyűjtött Magyar Úrinők újságját, ami telis-tele van kézimunkával. Most ebből csemegézek.Veronika

 • Szia Veronika’
  Sajnos ezeket a kézimunkákhoz kapható törülközőkat csak ilyen borsos áron lehet kapni. 🙁
  Legalábbis én nem tudok olcsóbb forrásról.

  Átmeneti megoldásként tudom javasolni, hogy normál törülközőre varrj fel kongré-csíkot. Az egyik sorozatot én is így készítettem.

  M.I. Eszter

 • Szia Eszter!

  „Átmeneti megoldásként tudom javasolni, hogy normál törülközőre varrj fel kongré-csíkot.” Erről szeretnék érdeklődni. Ilyenkor, előbb leméred a csíkot, kihímzed, aztán rávarrod, vagy felvarrod az üres kongré-t kimosod együtt a kettőt és utánad hímzed ki?
  Egyáltalán a kongré hogy viselkedik a törülközőn? Hasonló tulajdonságokkal bír mint a törülköző, pl. ugyan azon a hőfokon lehet mosni a kettőt együtt mint addig?
  Előre is köszönöm válaszod

  Pusz Zsuzska

  Ui: próbálkoztam mindent helyesen írni.:-)

 • Szia Zsuzska!

  Előbb lemérem, hímzem, majd rávarrom. Érdemes olyan széles csíkot választani, ami pont elfedi a törölköző saját csíkját, ha van ilyen.
  Ennek a módszernek még az is előnye, hogy a törölközőt nagyobb színválasztékből lehet kiválasztani, és a varrás fonákja sem látszik.
  A kongrét lehet mosni ugyanazon a hőfokon, a fonalnak viszont szerintem nem ajánlott a 40 foktól magasabb hőmérséklet. De más hímzés esetén sem.

  Egyébként pedig Boldog Névnapot!

  Üdv.
  M.I.Eszter

 • Sziasztok!

  Sajnos mostanában ritkán nézek erre a lapra, mivel találtam egy olyan keresztszemes oldalt ahol könnyű módon tölthetek le minden féle témában mintákat ingyen.
  Ez a lap nyitott mindenkinek és csak annyit teszel hogy regisztrálsz ezen a címen és a kapott e-maillel hitelesíted a regisztrációt és kész, csak egy kis segítség kell hozzá ha nem tudsz franciául: “Telecharger gratuitment” ez azt jelenti igyen letöltheted a talált képet (minden nap van igyen letölthető kép és ha keresgélsz a minták között többet is tudsz találni), ha akarod használni a pontjaidat amit regisztrációkor kaptál, azt is megteheted “Télécharger ce model” így 10 pontot levonnak minden model után, lehet pontokat is gyűjteni azt is leírom ha érdekel majd.

  http://club-point-de-croix.com/?code_avantage=sgccvr

  Minden kép PDF formátumban van, letöltés után megnézheted, ott vannak a színek méretek.

  A keresztszemes mintákat nagyon szeretem csak igazából keretezésen kívül még más formában nem készítettem, mivel az eldolgzás folyamatával nem vagyok igazából tisztában.
  Mára ennyit!
  Kati

 • Kedves Kati!

  Megnéztam a lapot, de francia-tudás hiányában csak a képeket nézegettem meg. 🙂
  A kisebb képeknél azt vettem észre, hogy jól kidolgozott minták vannak, ám a nagyobbak esetében kevés színnel dogoznak a tervezők. Kíváncsi lennék arra is, hogy a számítógépen megtervezett képek a valóságban hogyan mutatnak. Mint ahogyan az a Lanarte készletek készítéséről szóló blogbejegyzésben olvashatod, egy-egy komolyabb minta megtervezése hosszabb folymat.
  A készletek megvásárlásának gazdaságosságáról is meg van a saját elméletem, amit a későbbiekben le is fogok írni.

  A keresztszemes hímzéskor a szál-eldolgozásánál csak anyni a teendő, hogy a meglévő öltések hátoldalán a fonalat néhány szem hosszúságban áthúzod, majd elvágod. Ekkor a szálaknak már bizotsan tartani kell az eldolgozott részt.

  Remélem ebben tudtam segíteni.
  M.I.Eszter

 • Kedves Eszter!

  Köszönöm a válaszodat.
  Most láttam, hogy válaszoltál nekem. Igazából nem is tudtam, hogy hol keresem. A minták tényleg a fent említett lapon egyszerűek, de nagyon jó ötleteket tudnak adni és azért egy kezdőnek mint nekem is nem rossz. Igy is kivarrni egy órát vagy matematikai képleteket, elég nagy munka, de azért élvezhető. A mintákhoz magam keresem ki a fonalakat, mert nem mindig találom meg a megfelelőt, de most még lassan haladok, idén csak egy keresztszemes munkám lett kész, de már bekeretezve lóg a falon 🙂 . Majd jöhet a többi is.

  A szálak eldolgozásánál én is igy szoktam eljárni, de mivel ha egy párnára vagy konyharuhára akarok varrni nem tudom, hogy nem-e kicsuszik a fonal egy idő után, a mosás miatt?

  A legutolsó keresztszemes munkám elég gyorsan elkészült, de sajnos amit nem szeretek, hogy kimostam és nem tudtam szépen kivasalni és mivel a fonalat mindig átvezettem az új mintához, látszik 🙁 Ebből is tanultam 😉

  Üdv, Kati

 • Szia Kati!
  Konyharuha vagy párna esetében én azért mindennemű szabállyal ellentétben ha tudom, hogy nagy igénybevételnek lesz kitéve a darab, teszek egy csomót az utolsó szem után, és csak aztán dolgozom el a szálat.

  Vasalni mindíg nedvesen szoktam a visszájáról és teszek a vasalódeszkára egy kattéhajtott törülközőt és egy törlőt. Így puhább a vasalófelület és jobban kijönnek a gyűrődések. De így is soká kell vasalni ahhoz, hogy szépen kisimuljanak a keresztszemes anyagok.

  Fnalátvezetés: hát igen. mindíg tanul az ember valamit. Ne izgulj, szerintem minden keresztszemezőnek megven a maga tanuló-munkája. (egyébként lehet vezetni a fonalat, de csak trükkösen, elrejtve a minta mögött.

  Most épp mit varrsz?
  A fenti lapról vett mintát? Milyen fonalakat használsz hozzá, és milyen anyagra varrod?

  Üdv.
  M.I.Eszter

 • Szia Eszter!

  Most pont még nem kezdtem el semmit, mert félek, hogy nem fogom tudni letenni 😉 :)))))))))))))))). Az említett kersztszemes lapról vannak a mintáim (közel 80 db) igaz a legutolsó munkám mintáját nem onnan vettem, de olyan “egyszerűnek” tünt az egyszínűsége miatt, hogy nem tudtam ellenállni neki és jól megy a gyerekszoba falára. Most ismét a gyerekeknek szeretnék készíteni a falra egy macis órát és egy víziállatos matematikai mintát, majd elküldöm e-mailben, már megvan mindenen, anyag és fonal is hozzá. Aida keresztszemes anyagot vettem múltkor nagy mennyiségben és a fonalak pedig “Ancor” márkájúak.

  Ezen a lapon vannak még tündérek, kerti dolgok meg minden, mivel nagy a választék, könnyen lehet kivarrni valami fiús és lányos dolgot vagy valamit ajándékba 🙂 .

  Jó hétvégét!
  Kati

 • Szia Eszter!
  A munkáid láttán felbuzdulva elkezdtem xszemesezni, egyelőre csak előnyomottat, de szeretnék leszámolósat is.Áruld el, légyszi, mi a trükkje, mire figyeljek nagyon, honnan kezdjem,hogyan azonosítsam a színeket?Vegyek hímzőrámát?Ha igen, mekkorát?Te használsz?
  Más:Taksonyban van egy nagyon jó kis kézimunkabolt, a Reatex, mindenkinek ajánlom!
  Üdv:Kicsianya

 • Kicsianya!

  Az előrenyomott keresztszemest bármelyik részéről kezdheted. A leszámolós mintát illik a közepén elkezdeni.

  A színeket a leírásban szereplő nevük alapján (illetve sok készletben a belecsomagolt szálak száma is fel van tüntetve) tudod azonosítani.
  A hímző-rámára azt tudom mondani, hogy én használom, szeretem, szerintem szebb, ha azon hímzek, de nem esem kétségbe nélküle sem. Ezt mindenkinek magának kell kitapasztalnia, jobb-e azon öltögetni, vagy inkább nélküle az igazi. Sokszor segít az egyenletesebb öltögetésben, hogy a kereten ki lehet teljesen feszíteni az lapot. A ráma mérete nálam munkánként változik. Többnyire minél kisebbet használok. A nagyot nehezebb tartani, a kicsit gyakrabban kell odébb tenni.

  Remélem tudtam ezzel segíteni.

  Üdv.
  M.I.Eszter

 • Szia Eszter csak csodálni tudom a munkáid. Nagyon tetszenek igaz énis tudok sok féle kézimunkát készíteni de ilyen szépek nincsenek .Most jelentkeztem egy foltvarró táborba ,ha sikerul elkésziteni a táskát akkor meg fogom mutatni neked is. Udv Évi

 • Szia!

  Kérdésem a hímzett párnákkal kapcsolatban lenne. Szeretnék a lányaimnak hercegnö-mintás díszpárnákat készíteni, de nem teljes egészében vászonból. Olyan megoldást keresek, aminél mondjuk egy már meglévö sima párnahuzatra tudnám a mintát rátenni.
  Kérdésem az lenne, hogy ha kihímzem a mintát, mekkora részt hagyjak a szélén? Hogy varrjam rá a huzatra? Ha varrógéppel (sürü öltéssel) rávarrom, nem fog felfoszlani a kongré/vászon? Olvastam egy korábbi hozzászólásban, hogy rojtosra lehet hagyni a szélét. Hogyan?
  Bocsi a sok buta kérdésért, de még nem csináltam ilyen párnát, és szeretnék vele meglepetést okozni a kicsiknek.

  Segítségedet elöre is köszönöm:
  Nikosz

 • Szia Nikosz!

  A kész kép küröl annyi anyagot kell hagyni, hogy az még jól mutasson a kész párnán.

  Párnára varrás:
  – Visszahajtod a szélét, és sűrű (akár varrógép) öltésekkel rávarrod a kívánt helyre.
  – Nem hajtod vissza a szélét és egy szalagot körbefuttatva varrod rá a kívánt helyre. A szalag megvédi a foszlástól.
  – Nem a szélénél varrod körbe, hanem egy kicsit bejjebb cikk-cakk öltéssel, és a varráson kívül eső részt lefejted, ekkor rojtos lesz
  – Nem kész párnahuzatra varrod, hanem körbevarrod a leendő párna anyagával, mint egy foltvarrásnak a keretét, így a hutatot is Te készíted. Ekkor a minta “beleépül” a párnába.

  Jó munkát!

  M.I.Eszter

 • Szia Eszter!

  Köszönöm szépen az instrukciókat.

  Nikosz

 • Nikosz,

  Remélem, érthető volt. 🙂

  M.I.Eszter

 • Szia Eszter!

  Tanácsot szeretnék kérni Tőled:
  Készítettem egy Gery-féle barna rózsa tűgobelint és nagyon elcsámpult, mire készen lett.Szerinted kimossam és húzkodjam formára, vagy bízzam a keretezőre?

  Előre is köszi a választ!

  Kicsianya

 • Szia!

  Szerintem próbáld nedvesen kifeszíteni, és nem húzkodni.
  A többit pedig bízd a keretezőre.

  M.I.Eszter

 • Engem a minták érdekelnének,hogy tudjak itthon ilyen szépeket csínálni,ímádok hímezni!!
  A képen a minták mérete nem látszik,merre menyit,érted!
  Esetleg elmondanád?A macísnak kéne a mérete azok nagyon tetszenek!A kis szürke macík!!Kösszi

 • Edi,
  “A képen a minták mérete nem látszik,merre menyit,érted!”
  Itt a fentebbi hozzászólásban lévő törölköző mintájára gondoltál? Vagy esetleg valamelyik honlap képre?
  Ha minden igaz mindegyik képnél ott kellene lenni a méretüknek is.
  A macis (és többi) képek mellett is a külső (keret) méret található. Abból tudsz következtetni pl. a maci méretére.
  http://www.eszterkezimunka.hu/index.php?pageNum_kerkepek=7&totalRows_kerkepek=119&menu=2&smenu=1

  Ha a kézimunka nem saját készítés, akkor a gyártót is feltüntettük. Tehát utána tudsz keresni, meg tudod találni, hogy hol szerezhető be neked legkönnyebben.

  Remélem a kérdéseidre adtam választ, de ha nem, vagy felvetődött újabb, gyere és kérdezd meg.
  Üdv:
  Imi

 • Szia!
  Én a barátnőmnek szeretnék egy szív alakú párnát varrni és ehhez szeretnék kis segítcséget kérni, hogy hogy is álljak neki. Elég ha fogok 2 szív alakúra kivágott anygaot és azt összevarrom? Valamint mivel a legjobb megtölteni? Remélem tudsz egy kis segítséget adni, mert őszintén megvalva nem vagyok otthon ebben a témában:)
  Üdv: Ákos

 • Szia Ákos!

  Jé egy férfi! Nagon nagy meglepi lesz a barátnődnek!
  Valahogy úgy kell készíteni, ahogy írod. Végy két szív alakú textilt, a színükkel fordítsd össze, majd majdnem teljesen varrd össze. A résen, ami maradt, fordítsd ki, és ezen a lukon ki is tudod tömködni.
  Miután kitömöd, a rést kívülről varrd össze. Ha a visszahajtott anyag belső részeibe öltsz, kevésbé látszik az öltés.

  Kitöltésre alkalmas a flíz (méterben árulják a méteráru boltokban) vagy a habszivacs-darabkák. ez utóbbit zacskóban árulják, de elég nagy adagokban.

  Kíváncsi lennék, milyen szívet varrsz, ha elkészül, küldenél egy képet?

  Üdv.
  Eszter

 • persze:D de kétlem h túl szépre sikerül majd:D még sosem varrtam semmit de szeretk egy próbálkozni már pl öntöttem gyertyát meg kerámiafestékkel festettem neki tányért és bögréket msot az a legújabb ötlet:D

 • A szándék is nagyon sokat nyom ám a latba. 🙂
  Ügyes vagy!

  üdv.
  M.I.Eszter

 • Kedves Eszter!
  Nagyon örülök, hogy rád találtam! Kezdő vagyok és keresztszemezni szeretnék.Ismerem a keresztszem tehnikáját de valojában az alapanyaggal és a munka értékével nem vagyok tisztában. Erdekelnek a kiállitások, és még minden más.
  Elöre is köszönöm Erzsébet Doroszlórol!
  Várom válaszodat!

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

Üzenete moderátori jóváhagyás után jelenik meg az üzenőfalon. Köszönjük türelmét!

Kézimunka hírlevél

Értesülj a legfrisebb tartalmakról első kézből