Blog

Itt olvashatod, mi történik velem, mik a legújabb kézimunkáim. Kövess, gyere minél gyakrabban!

Szőrözzünk!

Észrevetted már, hogy a keresztszemes hímzéseknél a kontúrozott minták esetén az utolsó simításként ráöltött szálöltések és francia csomók mennyire megváltoztatják az összhatást? Igaz ez akkor is, ha csak néhány öltést kell a keresztszemekre utólag hímezni.Popcorn


Egyszerű a dolgunk akkor, ha a kontúrvonal egyenesen körbefogja a mintát, vagy az alakot. Nehezebb és szemet-rontóbb azonban abban az esetben, amikor a körvonalak nem határozottak, hanem sok apró vonalkákból állnak. Ezek ráadásul ilyenkor nem is szabályos minta szerint dőlnek jobbra vagy balra, hanem ahogy épp a tervező tolla (na jó, számítógépe) elindult. Tipikusan ilyen kontúrvonalakkal rendelkeznek az állatos (szőrös, tollas, gyapjas) keresztszemesek.


Az egyik ilyen Popcorn maci hímzésekor szembesült a szőrözés problematikájával az egyik honlapomat-nézegető hölgy is, aki e-mailben kérte, írjam le, hogyan öltögetem én a medvék szőreit. Mivel másokat is érdekelhet a dolog, így a választ ide is felteszem.


A fenti képre ugyan nem igaz az általános taktikám, de az első dolog, amit a szebb szőrözés érdekében teszek, az az, hogy nem kongréra, hanem hímzővászonra készítem ezeket a mintákat. Ezen ugyanis sokkal könnyebb a félszemeket számolni és ölteni. Nem is beszélve azokról az esetekről, amikor a szem közepébe kell ölteni akár egy fél, vagy negyed keresztszem készítésekor, akár pedig a kontúr-öltések hímzése során.


Második lépésként az Anchor a Tatty Teddy-k esetében nagyban a segítségemre van abban, hogy magát a keresztszemes mintát és a kontúrozott mintát külön-külön is kinyomtatja a készletben. (Ez inkább a keresztszemek hímzésekor segítség, mert a szálöltések vonalai sokszor takarják a keresztszemek jeleit.) A többi ilyen készlet esetében pedig én magam másolok egy példányt a kontúrozáshoz.


A szőrözés előtt (de bármilyen kontúrminta elkészítése előtt is) fontos az, hogy az összes keresztszemes hímzés elkészüljön előtte, mert csak így lesz szép és mutatós a szálöltés, valamint csak ekkor lehet egyértelműen azonosítani a szálak helyét.


S ha már látom rendesen a mintát és a keresztszemek is készen vannak, akkor egy kiválasztott pontból elindulok körbe a mintán. Minden öltés előtt viszonyítom a következőt egyrészt az előző öltéshez, másrészt pedig a kész keresztszemekhez. Próbálok mindig egy irányba ölteni főleg azért, hogy még ha véletlenül látszik is a hímzés hátoldalán a szálvezetés, akkor legalább ne keresztbe fusson. :) A minta közepétől kifelé irány a legjobb.
Amivel nekem is meggyűlik a bajom, azok a szinte egyforma színű belső keresztszemekre történő szálöltések elkészítése. Itt csak a számolás és az odafigyelés segít. Jó, ha van egy viszonylag egyértelmű támpont (mondjuk az orr, vagy a száj eltérő színe).


Neked van a szálöltésekre valamilyen taktikád? Mit teszel akkor, ha a minta körül egyszer két szállal, máskor pedig egy szállal kell körberajzolni a mintát ugyanazzal a színnel? Kontúrozás során inkább öltesz nagyon hosszan ha van egyenes szakasz benne, vagy inkább szemenként aprólékosan haladsz előre?


Szólj hozzá! Várom a véleményedet!


 
M.I.Eszter


GalériaWarning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /var/www/virtual/adword/html/eszterkezimunka.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 288

Warning: Parameter 2 to qtranxf_excludeUntranslatedPostComments() expected to be a reference, value given in /var/www/virtual/adword/html/eszterkezimunka.hu/wp-includes/class-wp-hook.php on line 288
Szólj hozzá
 • Nekem nagy kedvenceim ezek a „szőrözős” képek.
  Olyan aranyosak ezek a macik. A számukat már nem is tudom, mennyi készült el, de nem egy-kettő.
  (most nézem, hogy most is itt van a kezem alatt egy sorozat 5 macival, biztos nemsokára megláthatjátok ti is az újdonságok között)

  Ezek a kontúrok nagyot dobnak a képen. Például az előbb említett macik csak kontúrból vagy félkeresztből állnak, és mégis teljes a kép.

  Nézzétek meg a többi képeket is a keresztszemesek között:

  Keresztszemes képek 5. 6. oldal

  Imi

 • Szia! Én azt szeretném kérdezni, hogy Tatty Teddy-s keresztszemes mintákat honnan lehetne megszerezni? már sok helyen kerestem, de csak a kész képek vannak fent..
  Válaszodat előre is köszönöm.

 • Kedves Kitti,
  A Tatty Teddy-s mintákat meg lehet vásárolni a kézimunka boltokban, pl. az Éva kézimunkában akár online is a foltvarazs.hu webáruházban 🙂
  M.I.Eszter

 • Nagyon jó az oldal, tetszik 🙂 Így tovább

 • Hello!

  Kerestem, kutattam a neten, de valahogy nekem nem sikerült megtalálni a pontos leírását a “szőrözés” technikájának. Vettem egy aranyos Tetty Bear macis képet és már készen is lennék vele, csakhogy a szőrözés még nekem új. Szóval, hálás lennék, ha valahol leírnátok légyszi, hogy ez hogy működik pontosan. Előre is köszönöm! 🙂

 • Kedves Erzsike,

  Ez a cikk, amihez a hozzászólásodat írtad pont a szőrözés technikájáról szól.
  Ha ez nem érthető, akkor kicsit másként megtalálod a leírást a foltvarázs webáruházban a keresztszemes hímzések elkészítését segítő leírások között is:
  http://foltvarazs.hu/keresztszemes-alapok/szorozzunk/

  M. I. Eszter

 • Kedves Eszter!
  A Google-n keresztül talaltam rád, subaszőnyeg készítéshez keresek mintát, ha esetleg van neked ilyen, vagy van ötleted, hogy hol találhatnék ilyet, kérlek írj meg nekem. Előre is köszönöm a segítségedet: Gitta

 • Kedves Eszter!
  A Google-n próbáltam subaszőnyeghez mintát keresni (elsősorban Micimackós, Hercegnős, katicás), így találtam rád. Megköszönném, ha tudnál (Te vagy bárki más) segíteni. Alapom, ill. tűm van, de sokallom a 15-20.000 Ft közötti összeget a készletért, bőven elég lenne leszámolható minta is. Amennyiben tudsz segíteni,megköszönném: Enikő

 • Kedves Enikő,

  Én csak a készletekben tudnék segíteni. Konkrét mintát nem tudok javasolni.

  Üdv.
  M.I.Eszter

E-mail cím nem jelenik meg. A kötelező mezőket *-ggal jelöltük

Üzenete moderátori jóváhagyás után jelenik meg az üzenőfalon. Köszönjük türelmét!

Kézimunka hírlevél

Értesülj a legfrisebb tartalmakról első kézből